maib_esspreso

Politică

COMISIA DE LA VENEȚIA NU A CONSTATAT PREMISE MOTIVE PENTRU DIZOLVAREA PARLAMENTULUI MOLDOVEI

21 iunie, 2019
<mt_str50>

Comisia de la Veneția Consiliului Europei, care a examinat vineri hotărârile Curţii Constituţionale (CC) a Moldovei din 7-9 iunie (privind nelegitimitatea activităţii Parlamentului, suspendarea temporară a Preşedintelui etc.), nu a constatat premise pentru dizolvarea Parlamentului Moldovei.

Potrivit agenţiei INFOTAG, într-un comunicat al Comisiei este menţionată „graba cu care au fost luate hotărârile CC (una-două zile), când nu au fost respectate drepturile procedurale ale Președinției și Parlamentului”.

De asemenea, se menţionează că situația din țară la momentul respectiv nu sugera o situație de urgență, ci dimpotrivă, era nevoie de timp suplimentar pentru a oferi posibilitate de a soluționa criza prin formarea unui nou guvern”. Comisia, bazându-se pe Constituţie, menţionează că „procedura de dizolvare a Parlamentului poate fi iniţiată de Preşedinte ca măsură de ultimă instanță într-o situație specială în interesul țării. Totuși, dacă partidele care reprezintă majoritatea au ajuns la un acord de formare a unui guvern - așa cum s-a întâmplat în Republica Moldova – dizolvarea Parlamentului ar putea fi considerată o încălcare a atribuțiilor constituționale ale Președintelui ca actor neutru”.

Comisia de la Veneția susţine că „modul în care Curtea a calculat termenul de trei luni pentru formarea unui guvern este fără precedent”. Potrivit legislaţiei RM, „termenul limită a fost pe 9 iunie, iar luând în considerare că acesta a nimerit în zi de duminică, termenul ar fi trebuit extins până la 10 iunie”.

Comisia menţionează că „învestirea Guvernului Maia Sandu la 8 iunie a întrunit termenul legal.

„Există motive serioase pentru a concluziona că decizia Curții Constituționale de suspendare temporară a președintelui și numirea primului-ministru ca președinte interimar nu a fost fundamentată pe Constituția Republicii Moldova”, susţin experții Comisiei de la Veneția.

De asemenea, Comisia „atrage atenția asupra caracterului excepțional al procedurii de revizuire a hotărârilor Curții Constituționale”, fapt care, la fel, nu corespunde practicii internaţionale.

„Într-un stat guvernat de statul de drept, organele constituționale merită respect instituțional, dar este esențial să decidă în limitele parametrilor autorității și responsabilității lor. Dacă acest lucru nu este respectat, robustețea instituțiilor de stat poate fi subminată în mod grav și funcționarea democratică a instituțiilor statului este compromisă iremediabil”, se arată în avizul Comisiei de la Veneţia.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.