Politică

ŞEFA DELEGAŢIEI PARLAMENTULUI EUROPEAN A DECLARAT CĂ UE VA SUSŢINE PROIECTELE AMBIŢIOASE ALE NOULUI GUVERN AL MOLDOVEI

25 iunie, 2019

Vizita la Chişinău a deputaţilor europeni este un semnal că UE sprijină planurile ambiţioase de reformă ale noului Guvern al Moldovei, a declarat şefa delegaţiei eurodeputaţilor, vicepreşedinta Parlamentului European, Heidi Hautala.

Potrivit agenţiei INFOTAG, luni, în cadrul unui briefing după vizita în Moldova, ea a menţionat că „UE își exprimă susţinerea deplină pentru noul Guvern al Moldovei și agenda sa de reforme”, dar a subliniat „complexitatea acestui proces, al cărui succes depinde în mare măsură de consensul deplin între partidele politice”.

„Moldova are nevoie de reforma justiției, de depolitizarea instituțiilor statului, de modificarea legislației electorale, asigurarea activităţii independente a mass-media. Reformele trebuie să ajute inclusiv la depășirea dezbinării sociale care s-a manifestat în ultimul timp”, a spus politicianul.

De asemenea, ea a remarcat susţinerea deplină pentru „avizul Comisiei de la Veneția referitor la deciziile Curții Constituționale a RM, care trebuie să respecte standardele adoptate în practica mondială”.

„UE este pregătită să sprijine Moldova în asigurarea dialogului între partide (parlamentare). Sprijinul UE va depinde de pașii concreți pe care Guvernul Republicii Moldova îi va întreprinde pentru a satisface aspirațiile cetățenilor republicii. UE sprijină ideea implementării reformelor, căci numai în acest fel vom deschide calea spre viitor pentru Moldova. Și Parlamentul European va sprijini toate etapele ulterioare în această direcție”, a spus deputatul european.

…ŞI CONSIDERĂ CĂ NOUA COALIŢIE DE GUVERNARE NU ARE DIVERGENŢE ÎN PRIVINŢA ACORDULUI DE ASOCIERE CU UE

Noua coaliţie de guvernare (formată din blocul ACUM şi Partidul Socialiştilor – „I.”) nu are divergenţe în privinţa implementării Acordului de Asociere cu UE, consideră vicepreşedinta Parlamentului European, Heidi Hautala.

Potrivit agenţiei INFOTAG, luni, în cadrul unui briefing după vizita la Chişinău, ea a menţionat că reprezentanţii coaliției de guvernământ „au decis să renunțe la practica de mimare a reformelor (la care a recurs vechea guvernare – „I.”) prevăzute în Acord în favoarea unor acţiuni reale și concrete”.

Comentând dialogul cu președintele fracțiunii parlamentare a Partidului Democrat, Pavel Filip, europarlamentarul a menţionat că fostul șef al Guvernului se obișnuiește cu noile realități de activitate în opoziție”.

„De asemenea, opoziția poate juca un rol constructiv și o forță importantă în procesul de implementare a politicii de stat”, a spus europarlamentarul.

Referindu-se la posibila dezgheţare a asistenţei macrofinanciare pentru Moldova din partea UE la toamnă, ea a spus că acesta este „un scenariu destul de real”, deoarece principalul motiv pentru suspendare – „lipsa de progres în reforme” a fost eliminat.

„În țările Parteneriatului Estic are loc un proces extrem de interesant. Începând cu Armenia, în acest spațiu a început un val de democratizare, principala sursă a căreia este voința politică a popoarelor pentru o putere funcțională, care să nu fie legată de interesele oligarhilor”, a spus europarlamentarul.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.