Politică

ANDREI NĂSTASE ŞI MIHAI POPŞOI ŞI-AU JUSTIFICAT VOTUL LA APCE

25 iunie, 2019

Președintele fracțiunii parlamentare a Platformei DA, ministrul afacerilor Interne, Andrei Năstase, a votat „pentru” rezoluția care să permită delegației ruse să revină la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, fiind ghidat de „necesitatea dialogului între toate țările din Europei”.

Potrivit agenţiei INFOTAG, el a menţionat într-un live pe facebook de la Strasbourg, unde se află împreună cu delegaţia Moldovei la APCE, că „a votat nu pentru o țară sau pentru alta, împotriva unei țări sau alteia, ci ca o instituţie atât de importantă ca APCE să poată exercita o influență pozitivă asupra tuturor statelor, inclusiv asupra Federației Ruse în domenii extrem de importante, precum drepturile omului, statul de drept şi instituţiile democratice”.

El a adat asigurări că „acest vot nu anulează în niciun fel rezoluțiile și pozițiile asupra unor subiecte sensibile, cum ar fi anexarea Crimeii (care a servit principalul motiv pentru sancţionarea delegaţiei ruse – „I.”).

„Dar dialogul este, în opinia majorității parlamentarilor europeni, singura cale care poate garanta sustenabilitate proiectului european, în integralitatea acestuia. Niciodată mai mult decât acum nu a fost nevoie, la nivel european, de suveranitatea majorității, ca formă supremă a referinței corecte pentru construirea unui spațiu comunitar care să garanteze securitate și prosperitate tuturor cetățenilor europeni. Europa viitorului trebuie să rămână un spațiu politic inclusiv, coerent și articulat pe temele principale care dau conținut viitorului continentului nostru”, a spus Năstase.

De asemenea, el a subliniat că „la şedinţa Adunării nu participă nici un reprezentant al fracţiunii Partidului Democrat”.

„Lașitatea se manifestă în toate acțiunile lor. Plahotniuc (fostul președinte al Partidului Democrat – „I.”) a fugit din țară, iar acum democrații nu știu cum să procedeze sau poate au decis intenţionat să-și ascundă capul în nisip”, a spus Năstase.

Un alt membru al delegației Moldovei, deputatul din partea fracțiunii PAS, Mihai Popşoi, a votat împotriva rezoluției, explicând că a decis acest lucru „pentru a susține vecinii noștri ucraineni”.

„Am fost rugat insistent de partenerii noștri de la Kiev să îi susțin în cadrul acestui exercițiu de vot. Despre ceilalți colegi, unii dintre care nici nu s-au prezentat, nu sunt în măsura să comentez”, a scris el pe facebook.

INFOTAG precizează: Marți, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat o rezoluție privind limitarea mecanismului de sancționare în privinţa Federației Ruse, oferind delegației ruse posibilitatea de a reveni la APCE, anterior aceasta fiind lipsită de dreptul de vot în legătură cu evenimentele din Crimeea. Rezoluția a fost adoptată cu 118 de voturi „pentru”, „împotrivă” au votat 62 de delegaţi, iar 10 persoane s-au abținut. Pentru rezoluție au votat şi reprezentanții delegației Moldovei – Andrei Năstase și Vlad Batrîncea, iar Mihai Popşoi – „împotrivă”.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.