Politică

CONSILIUL SUPERIOR AL PROCURORILOR A PRIMIT TREI PLÂNGERI ÎMPOTRIVA PROCURORULUI GENERAL EDUARD HARUNJEN

11 iulie, 2019

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), care s-a întrunit joi în şedinţă extraordinară, a primit trei plângeri împotriva procurorului general Eduard Harunjen.

Potrivit agenţiei INFOTAG, despre acesta a comunicat membrul CSP, Dumitru Pulbere, care a iniţiat şedinţa împreună cu ministrul Justiţiei, Olesea Stamate, şi un alt membru al CSP, Ion Gulceac.

Pulbere a menţionat că a are sesizarea a 20 de procurori de la Procuratura Anticorupție, sesizarea omului de afaceri Andrei Tranga, coproprietar al reţelei de restaurante Andy’s Pizza, şi sesizarea ministrului de Interne, Andrei Năstase. S-a constatat că există și o cerere din partea procurorului Viorel Morari, care s-a oferit să fie audiat pentru a oferi declaraţii despre activitatea lui Harunjen. CSP a decis să analizeze mai întâi sesizarea lui Năstase.

La solicitarea majorităţii membrilor CSP, numeroasa presă a fost scoasă din sala de ședințe din cauza „posibilei confidențialități”.

Marți, 9 iulie, Parlamentul a stabilit că numirea lui Harunjen în funcţia de procuror general s-a făcut cu încălcări procedurale. Parlamentul a recomandat Președintelui să solicite demisia lui Harunjen. Anterior, Năstase l-a acuzat pe Harunjen că a contribuit la „capturarea puterii în țară de către Partidul Democrat” și președintele acestuia, Vlad Plahotniuc (care a părăsit Moldova cu o lună în urmă – „I.”). Năstase a cerut CSP să inițieze o cauză penală împotriva lui Harunjen. CSP susţine însă că nu intenţionează să se supună indicaţiilor cuiva, amintind că „este un organ independent, parte a autorității judecătorești, al cărui statut și mandat sunt reglementate de Constituție”.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.