Politică

PREŞEDINTELE IGOR DODON A SEMNAT DECRETUL DE DEMITERE A PROCURORULUI GENERAL ÎN BAZA CERERII DEPUSE

11 iulie, 2019

Preşedintele Igor Dodon a semnat joi decretul de demitere a lui Eduard Harunjen din funcţia de procuror general în baza cererii depuse. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta Dodon a comunicat pe pagina sa de facebook.

„Astăzi, procurorul general și-a depus demisia în fața Președintelui Republicii Moldova. În baza cererii domnului Harunjen, am semnat decretul de eliberare a acestuia din funcție. Considerând imperioasă asigurarea funcționării sistemului Procuraturii în interesul cetățenilor Republicii Moldova, este imperativ ca noua conducere a Procuraturii Generale să fie aleasă în cel mai scurt timp și în strictă conformitate cu legislația”, a declarat Dodon.

El a subliniat că noul procuror general „trebuie să dețină cetățenia Republicii Moldova, să aibă experiență în organele Procuraturii, să fie integru și capabil să restabilească buna imagine a instituției, asigurând, prin supremația legii, investigarea multiplelor ilegalități, inclusiv a celor comise în trecut”.

„Doar un asemenea candidat, înaintat de Consiliul Superior al Procuraturii, va fi acceptat de Președintele Republicii Moldova în funcția de procuror general”, a evidenţiat Dodon.

Marți, Parlamentul a constatat numirea ilegală a lui Eduard Harunjen în funcţia de procuror general în 2016 și i-a recomandat Președintelui republicii să-l elibereze din funcţie.

Potrivit legislaţiei, fără participarea procurorului general, nu pot fi aduşi în fața justiției oligarhii Vladimir Plahotniuc și Ilan Şor, precum și alte persoane implicate în furtul miliardului de dolari din sistemul bancar al Moldovei. La alegerile din 24 februarie, ei toți au devenit deputați și se bucură de imunitate parlamentară. Numai procurorul general are dreptul de a înainta Parlamentului cererea de ridicare a imunității parlamentare.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.