Politică

MOLDOVA ŞI UCRAINA SPRIJINĂ SUVERANITATEA ŞI INTEGRITATEA TERITORIALĂ RECIPROCĂ – PREŞEDINTELE VLADIMIR ZELENSKI

12 iulie, 2019

Republica Moldova şi Ucraina sprijină suveranitatea şi integritatea teritorială reciprocă. Potrivit agenţiei INFOTAG, o declaraţie în acest sens a făcut Preşedintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, joi, după întrevederea la Kiev cu prim-ministrul Moldovei, Maia Sandu.

„Guvernul și Parlamentul Moldovei au susținut întotdeauna suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Sper că noul Guvern al Moldovei va continua această linie. Din partea mea, vă asigur că Ucraina sprijină suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova și va continua să participe activ la procesul de negocieri în reglementarea transnistreană”, a spus Zelenski.

El a subliniat că „Ucraina și Moldova au în comun şi aspirația ca pe teritoriul celor două țări să nu mai fie trupe rusești”.

„De asemenea, nu vom permite să ni se impună planuri privind așa-numita federalizare. Referitor la problemele de suveranitate și securitate din regiune, țările noastre au poziții comune”, a remarcat Președintele Ucrainei.

Potrivit lui, în cadrul negocierilor au fost discutate aspecte legate de cooperarea economică. El a menționat că, în 2018, creșterea comerțului dintre cele două țări a fost de 11%, ajungând la 1 miliard de dolari, și și-a exprimat speranța că în anul curent această cifră va crește şi mai mult.

De asemenea, au fost discutate chestiuni privind cooperarea în domeniul energetic și interconectarea sistemelor energetice ale celor două țări cu cel al Europei.

Vladimir Zelenski s-a pronunţat pentru faptul ca cetățenilor celor două țări să li se permită să traverseze frontiera comună în baza pașapoartelor interne. El a subliniat, de asemenea, necesitatea de a proteja minoritatea națională ucraineană în Moldova și de a păstra școlile cu predare în limba ucraineană.

Președintele Ucrainei a mulţumit prim-ministrului Moldovei pentru faptul că a ales Kievul drept destinaţie pentru primele sale vizite oficiale.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.07.12 13:49 Maria
    Da Doamne ca sa fie si rezultat practic pentru Moldova si pentru noi, moldoveni.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.