Politică

MOLDOVA INTENŢIONEAZĂ SĂ INTENSIFICE DEZVOLTAREA PROGRAMULUI PARTENERIATUL ESTIC – MINISTRUL NICU POPESCU

12 iulie, 2019

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a declarat că „Moldova intenţionează să intensifice dezvoltarea programului Parteneriatul Estic (PaE)”.

Potrivit agenţiei INFOTAG, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu ministrul de Externe al Poloniei, Jacek Czaputowicz, el a spus că unul dintre subiectele discutate la întrevederea cu diplomatul polonez a fost „dezvoltarea PaE – un program ce consolidează poziţia Republicii Moldova în Europa”.

„Datorită acțiunii Parteneriatului Estic, Acordului de Asociere RM-UE şi acordului DCFTA, Moldova a reușit să se integreze în economia Uniunii Europene, dovadă fiind volumul exporturilor, 68% din acestea revenind țărilor UE”, afirmat diplomatul.

El a subliniat că RM „dorește să intensifice dezvoltarea programului PaE pentru a obține și mai multe pentru cetățenii săi”.

„Prin urmare, împreună cu ministrul polonez de Externe, am discutat agenda noastră în acest format, în special posibilitatea de a introduce serviciile de roaming gratuit între țările Parteneriatului Estic și UE, înlocuirea permiselor de conducere pentru cetățenii Republicii Moldova în UE. Am discutat despre consolidarea cooperării interinstituționale, inclusiv la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, precum și despre aspectele legate de cooperarea în domeniul securității cibernetice”, a spus Popescu.

Potrivit lui, „luni, 15 iulie, el va efectua o vizită la Bruxelles, unde va prezenta aceste măsuri la Consiliul Miniștrilor Afacerilor Externe”. Popescu i-a mulțumit omologului „pentru activitatea dinamică a diplomației poloneze, care a dus la formarea Parteneriatului Estic”. El speră că „ritmul relațiilor se va menține şi în următorii ani”.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.07.13 13:32 Stas
    Cuvinte sunt frumoase, da fapte?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.