Politică

PREŞEDINTELE CONSILIULUI SUPERIOR AL MAGISTRATURII, VICTOR MICU, A FOST REVOCAT DIN FUNCŢIE

16 iulie, 2019

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Victor Micu, a fost revocat din funcţie. Potrivit agenţiei INFOTAG, această decizie a fost luată la şedinţa de marţi a Consiliului.

Conform legislaţiei, CSM este un organ ce coordonează activitatea sistemului judiciar. Potrivit Constituției, CSM „asigură numirea, transferarea, detaşarea, promovarea în funcţie şi aplicarea de măsuri disciplinare faţă de judecători”. La propunerea CSM, Președintele numește și revocă judecătorii. În același timp, Președintele nu poate respinge propunerea CSM, dacă aceasta este repetată. CSM este alcătuit din 12 persoane din rândul judecătorilor cu experiență, iar din componenţă mai fac parte președintele Curții Supreme de Justiție, procurorul general și ministrul Justiției.

Propunerea de evocare a lui Micu din funcţie a venit din partea a trei membri ai CSM, inclusiv a ministrului Justiției, Olesea Stamate.

Pentru demiterea preşedintelui CSM au votat în mod închis nouă din zece membri prezenţi. Interimatul funcţiei de preşedinte al CSM va fi exercitat de Dorel Mustaţă. La şedinţa CSM nu au participat doi membri din oficiu – preşedintele Curții Supreme de Justiție, ale cărui atribuţii au fost suspendate, şi procurorul general, care şi-a dat demisia.

Victor Micu a spus că întotdeauna „stat la straja independenței sistemului judiciar”. El a declarat că va rămâne să activeze în calitate de membru al CSM.

Micu a lucrat la Judecătoria Chișinău, oficiul Rîşcani, din 1998. În 2006, a devenit președinte al acestei instanțe. În 2014, Micu a fost ales membru al CSM, iar șase luni mai târziu a devenit președintele acestuia. În ianuarie 2018, Micu a fost reales președinte al CSM pe un mandat de patru ani.

După schimbarea guvernării în Republica Moldova cu o lună în urmă, au demisionat toți judecătorii Curții Constituționale, procurorul general, conducerea Serviciului de Informații și Securitate, a Centrului Național Anticorupție, a Inspectoratul General al Poliției, a Procuraturii Anticorupție Corupției și de la alte instituții.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.07.16 18:11 David
    Ce sa faci a venit altii la puterea...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.