Politică

FEDERICA MOGHERINI: UE PREGĂTEŞTE UN ŞIR DE MĂSURI CONCRETE PENTRU SUSŢINEREA MOLDOVEI

17 iulie, 2019

Uniunea Europeană pregăteşte un şir de măsuri concrete pentru susţinerea Moldovei în procesul de reforme şi de îndeplinire a Acordului de Asociere. O declaraţie în acest sens a făcut Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Federica Mogherini, la dezbaterile din Parlamentul European, consacrate situaţiei din Moldova.

Potrivit agenţiei INFOTAG, Mogherini a menționat că, acum un an, relațiile dintre UE și Republica Moldova „erau într-o situație critică din cauza nerecunoașterii alegerilor la Chișinău” și astăzi Uniunea Europeană „este fericită să vadă că Guvernul RM gata să implementeze reforme și să lupte împotriva corupției”.

„Cu toate acestea, reformele trebuie puse în practică. Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova (Nicu Popescu) ne-a asigurat că Guvernul va îndeplini agenda reformelor structurale privind combaterea corupției, depolitizarea instituțiilor statului. Toate acestea nu au legătură cu apelul UE, ci cu promisiunea făcută cetățenilor Republicii Moldova”, a spus Mogherini, menţionând că, în ultimul timp, contactele la nivel guvernamental dintre Republica Moldova și UE au devenit „mai strânse”, având în vedere vizitele premierului Maia Sandu la Bruxelles și vizita comisarului european Johannes Hahn, precum și a delegației Parlamentului European la Chișinău.

Ea a menționat că UE pregătește o serie de măsuri de susținere a Republicii Moldova, inclusiv „legate de deblocarea asistenței macrofinanciare”, subliniind că „următoarea ședință a Consiliului de asociere UE-RM va avea loc în toamnă”.

„Reiterez cooperarea noastră cu Moldova nu are nimic în comun cu geopolitica. Acest lucru este demonstrat de evenimentele recente, care au arătat că pentru poporul moldovenesc sunt importante schimbările pozitive, dar nu problemele politice. Constată, deja intențiile pozitive ale autorităților RM, dar este foarte important ca acestea să se transforme în acțiuni reale”, a spus ea.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.