Politică

PARLAMENTUL A APROBAT AMENDAMENTE LA LEGEA PROCURATURII

19 iulie, 2019

Parlamentul a aprobat vineri un proiect de lege de modificare a Legii Procuraturii, cu voturile a 54 de deputaţi ai coaliţiei de guvernare. Amendamentele îi permit Preşedintelui ţării să desemneze un procuror general interimar până la organizarea concursului pentru această funcţie.

Potrivit agenţiei INFOTAG, prezentând documentul, unul dintre autorii proiectului de lege, preşedintele Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, Sergiu Litvinenco, a spus că „modificările sunt menite să înlăture vidul legislativ în care nu este reglementat în mod expres vacanța funcției de procuror general”.

„Potrivit amendamentelor, Președintele țării, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, va desemna un procuror general interimar până la organizarea concursului. Ședința Consiliului Superior al Procurorilor la care se face propunerea se convoacă în maxim trei zile de la intervenirea vacanței funcției”, a spus deputatul.

Potrivit lui, „Președintele poate respinge candidatura propusă de CSP în cazul depistării unor probe incontestabile de incompatibilitate a candidatului cu funcția respectivă, de încălcare a legislației sau a procedurilor legale de selecție a acestuia”.

„În cazul respingerii candidaturii sau în cazul în care Consiliul Superior al Procurorilor nu propune candidatura în termenul indicat, procurorul general interimar va fi desemnat prin decret prezidențial la propunerea Parlamentului, cu avizul CSP. Parlamentul va propune candidatura în maxim 3 zile de la respingerea candidaturii de către Președinte sau de la expirarea termenului în care CSP trebuia să propună candidatura. Ședința Consiliului Superior al Procurorilor la care se oferă avizul se convoacă în maxim 3 zile de la adoptarea hotărârii Parlamentului, a spus Litivnenco.

Proiectul de lege a provocat critici din partea deputaţilor Partidului Democrat. Deputatul Sergiu Sîrbu a spus că proiectul „este scandalos şi cu adevărat diabolic, care vine, de fapt, ca o veritabilă tentativă de uzurpare a puterii judecătorești”.

„Guvernarea vrea să numească un procuror general interimar pe o perioadă nedeterminată pentru a se răfui cu opoziţie. Dați cu piciorul în CSP, contrar Constituției”, a spus el, menţionând că „el şi colegii săi din PDM nu au încălcat legea şi de aceea nu se tem de ridicarea imunităţii”.

Drept răspuns la declaraţiile lui Sîrbu, vicespeakerul Ion Ceban a amintit de proverbul „Spune minciuni și nu roșește”.

„Mie mi-ar fi fost rușine să am așa discurs. Diabolic, josnic, halucinant este să furi de la oameni. Să furi în așa măsură, încât un milion de cetățeni să fie peste hotarele țării. Josnic, halucinant și urât este să furi miliarde și să aștepți patru ani de zile ca să vină cineva să răspundă pentru treaba asta. Voi nu apărați statul de drept, voi vă apărați pe voi. Prin ridicarea imunităţii problema nu se termină, vor urma sentinţe”, a spus Ceban.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.07.20 15:41 Maria
    Procuror trebue sa fie numit de la UE!!!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.