Politică

ALEGERILE LOCALE ÎN MOLDOVA SE VOR DESFĂȘURA CONFORM LEGISLAȚIEI ÎN VIGOARE

23 iulie, 2019

Alegerile locale din 20 octombrie din Moldova se vor desfășura conform legislației în vigoare. Potrivit agenției INFOTAG cu referire la serviciul de presă al Parlamentului, despre aceasta a declarat speakerul Zinaida Greceanîi la întrevederea de luni cu coraportorii Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Maryvonne Blondin și Egidijus Vareikis.

Președinta Parlamentului a făcut o retrospectivă a evenimentelor din ultimele luni, a anunțat prioritățile majorității parlamentare și a punctat acțiunile care urmează să fie întreprinse în perioada imediat următoare pentru buna funcționare a statului.

Ei au discutat activitatea Parlamentului, inclusiv procesul inițiat pentru abrogarea legii privind trecerea la sistemul electoral mixt și alte modificări aduse Codului electoral la sfârșitul mandatului fostului Parlament. Actuala majoritate parlamentară a adoptat legile doar în prima lectură. Acest lucru înseamnă că, la alegerile locale din 20 octombrie, se va permite agitaţia în ziua alegerilor, ziua tăcerii va fi anulată, precum și vor fi permise şi alte prevederi adoptate înainte de alegerile parlamentare.

Coraportorii APCE se află la Chişinău pentru a se informa despre ultimele evoluții politice privind funcționarea instituțiilor democratice după alegerile parlamentare din februarie 2019. Oficialii se vor documenta cu privire la situația de după criza constituțională și politică din iunie 2019, măsurile luate în domeniile justiției și luptei împotriva corupției, legislația și acțiunile preconizate pentru depolitizarea justiției și a instituțiilor de stat, evoluțiile privitoare la cadrul electoral.

Coraportorii vor avea întrevederi cu Președintele țării Igor Dodon și cu prim-ministrul Maia Sandu. Agenda vizitei mai include întrevederi cu reprezentanții tuturor fracțiunilor şi comisiilor parlamentare, cu viceprim-miniştrii Andrei Năstase şi Vasilii Șova, cu ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicolae Popescu, şi ministrul Justiției, Olesea Stamate.

De asemenea, oficialii APCE vor mai avea întrevederi la Centrul Național Anticorupție, Curtea Constituțională, Comisia Electorală Centrală, Curtea de Conturi, Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor. Ei se vor mai întâlni cu reprezentanții comunității diplomatice și cu organizațiile societății civile active în domeniul justiției și luptei împotriva corupției.

INFOTAG precizează: Republica Moldova se află sub monitorizarea Consiliului Europei încă din 1995, iar autoritățile insistă asupra trecerii la etapa de postmonitorizare. Cu toate acestea, APCE încă nu este de acord cu acest lucru din cauza restanţelor Moldovei în îndeplinirea angajamentelor sale, în special în ceea ce privește reforma justiției, lupta împotriva corupției și criminalității.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.07.23 10:54 Stas
    Clar ca acum PDM perde alegirile locale, si este clar de ce.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.