Politică

IGOR DODON: PROPRIETARII „AVIA INVEST” NU S-AU SCHIMBAT, IAR AUTORITĂŢILE AU BLOCAT POSIBILITATEA DE A VINDE COTE DIN ACEASTĂ COMPANIE

24 august, 2019

Proprietarii „Avia Invest” nu s-au schimbat, iar autorităţile au blocat posibilitatea de a vinde cote din această companie. Potrivit agenției INFOTAG anunțul a fost făcut de şeful statului Igor Dodon, vineri, la finele şedinţei Consiliul Suprem de Securitate, care s-a întrunit pentru a discuta contractul de concesionare a Aeroportului Internaţional Chişinău şi tranzacția anunțată în spațiul public, privind vânzarea companiei.

„Am clarificat situația. Există o companie, care este interesată să achiziționeze „Avia-invest”, care a primit Aeroportul Internațional Chișinău în concesiune pentru 49 de ani. Am preîntâmpinat investitorul să nu să se implice, deoarece contractul de concesiune va fi reziliat de către stat. În plus, procesul de înstrăinare a cotelor-părți din capital a fost blocat. Declar cu toată responsabilitatea că, în prezent, proprietarii Avia-invest rămân aceiași și că se desfășoară o anchetă privind acordul de concesiune”, a spus Dodon.

El a menționat că „nu este vorba despre vânzarea aeroportului”, precizând că acesta în continuare rămâne în proprietatea statului.

„În opinia noastră contractul urmează și trebuie să fie reziliat. Au fost înregistrate multe încălcări în timpul desfășurării concursului și semnării contractului, iar autorităţile intenţionează să găsească modalităţi de a-l rezilia. În plus, investitorul nu își îndeplinește toate obligațiile”, a spus Dodon.

El a menționat că există suspiciuni rezonabile că, la momentul semnării acordului, statul a fost prejudiciat.

„Vă dau doar un exemplu: în acordul de concesiune a fost indicat faptul că investitorul privat are dreptul să perceapă de pe fiecare pasager suma de 9 euro. Doar anul trecut, numărul de pasageri ai Aeroportului Internațional Chișinău a fost de 2,8 mil. Faceți un simplu calcul și o să vedeți că, doar în anul 2018, investitorul privat a acumulat din contul nostru, al tuturor, peste 24 mil. de euro. Înmulțiți 24 de mil. de euro la 49 de ani și o să ajungeți la suma de aproape un miliard de euro din contul oamenilor. Asta în afară de alte taxe, sunt o mulțime. Iar investitorul privat și-a luat angajamentul să investească 244 de mil. de euro. Evident, statul a fost prejudiciat. Iar cei care au semnat acest acord trebuie să răspundă. Organele de anchetă investighează cazul”, a spus Dodon.

El a menționat, de asemenea, că baza pentru rezilierea contractului ar putea deveni și neîndeplinirea obligațiilor contractuale ale concesionarului.

„Există suspiciuni că o parte din bani a provenit din furtul miliardului. De asta se ocupă intensiv, de asemenea, organele de anchetă. De exemplu, în perioada anilor 2014 - 2018, compania „Avia-Invest” trebuia să investească 160 mil. de euro, dar aceasta raportează că ar fi investit doar 78 mil. Există mai multe pretexte pentru a rezilia contractul de concesiune. Este nevoie de un audit pentru a înțelege totul”, a spus Dodon.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2019.08.24 18:00 Paula
    Presedinte pune intrabarea corect, asa si trebue!
  2. 2019.08.28 09:41 Stanislav
    Dl Dodon are sustinere masiva in sate la nordul Moldovei.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.