Politică

RAPORTUL COMISIEI EUROPENE: DUPĂ SCHIMBAREA GUVERNĂRII, MOLDOVA A FĂCUT UN PAS DECISIV ÎN REALIZAREA REFORMELOR

13 septembrie, 2019

După schimbarea guvernării în iunie 2019, Moldova a făcut un pas decisiv în procesul de implementare a reformelor-cheie pentru restabilirea standardelor democratice deteriorate şi a statului de drept. Despre aceasta se menționează în raportul Comisiei Europene privind implementarea de către Republica Moldova a prevederilor Acordului de Asociere cu UE (mai 2018 – septembrie 2019), pregătit pentru următoarea ședință a Consiliului de Asociere RM-UE, care va avea loc pe 30 septembrie.

Potrivit agenţiei INFOTAG, în documentul prezentat joi se menționează că, „pe parcursul anului 2018, abaterile de la principiile democrației și statului de drept au ridicat îndoieli serioase cu privire la dorința Moldovei de a îndeplini Acordul de Asociere cu UE”, iar „din cauza nerecunoașterii alegerilor primarului Chișinăului, a fost luată decizia de a suspenda asistența macrofinanciară și sprijinul bugetar acordat Moldovei”.

„Însă noua guvernare, care a venit la putere în iunie, s-a angajat să implementeze continuu și activ Acordul de Asociere, inclusiv prevederile Acordului privind Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA), cu respectarea deplină a tuturor principiilor-cheie ale acordului”, se arată în raport.

Potrivit documentului, „noile autorități au adoptat o serie de programe axate pe cele mai urgente reforme și au luat măsuri semnificative, în special referitoare la cadrul electoral, lupta împotriva corupției și depolitizarea instituțiilor statului”.

„Ca răspuns, Comisia a reluat asistența de sprijin bugetar, iar părţile au semnat trei acorduri de finanțare cruciale, în valoare totală de circa 55 de milioane euro. Creșterea rulajului comercial și al exportului de mărfuri moldovenești în UE contribuie deja la dezvoltarea economică a Moldovei. Și, bazându-se pe declarațiile lui Johannes Hahn și Federica Mogherini (Comisarul european pentru extindere și politica de vecinătate şi Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate – „I.”), UE este dispusă să lucreze cu noile autorități în baza angajamentului reciproc față de reforme și principiile de bază, consolidate în Acordul de Asociere ”, se arată în text.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.