Politică

GUVERNUL A APROBAT MODIFICAREA PROCEDURII DE SELECTARE A CANDIDAŢILOR LA FUNCŢIA DE PROCUROR GENERAL

13 septembrie, 2019

Guvernul a aprobat în şedinţa de vineri un proiecte de lege privind modificarea procedurii de selectare a candidaţilor la funcţia de procuror general al Moldovei.

Potrivit agenţiei INFOTAG, prezentând proiectul de lege, ministrul Justiţiei, Olesea Stamate, a spus că, potrivit recomandărilor Comisiei de la Veneția, este important ca metoda de selectare a procurorului general să se bucure de încrederea societății și a sistemului judiciar, iar în procesul propriu-zis să fie luată în considerare experiența personală a candidatului, dar nu apartenența sa politică.

„Se recomandă examinarea posibilităţii creării unei comisii de concurs, formată din persoane care se bucură de încrederea societății și a Guvernului. Este important de menționat că, la nivelul țărilor europene, pe această problemă nu există o opinie sau practică comună. Diferite ţări au proceduri diferite”, a spus ea.

Proiectul de lege prevede crearea în cadrul Ministerului Justiției a unei comisii de preselecţie a candidaților. Din comisie vor face parte ministrul Justiției, un fost procuror sau un fost judecător cu cel puțin 10 ani de experiență, un expert internațional cu vastă experiență în procuratură sau în domeniul anticorupție, un expert recunoscut sau profesor titular în domeniul dreptului, un reprezentant al societății civile și un specialist propus de președintele Parlamentului.

„Această comisie va desfăşura un concurs public, în baza căruia trebuie să selecteze cel puțin doi candidați care corespund cerințelor legislative. Se propune ca Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) să aibă posibilitatea de a respinge unul sau mai mulți candidați preselectați în baza unei decizii motivate, dar numai dacă se constată încălcări în procedura de selecție. Aceaşi posibilitate o are şi Președintele, care are dreptul să respingă candidatul propus de CSP”, a spus ea.

O altă modificare se referă la extinderea listei potențialilor candidați. Se propune ca la concurs să poată participa procurorii și judecătorii cu cinci ani de experiență, precum și avocații și ofițerii de urmărire penală cu șapte ani de experiență. Totodată, se propune completarea componenței CSP cu trei membri – câte un reprezentant al Uniunii Avocaților și Guvernului, precum și al ombudsmanului.

Premierul Maia Sandu a menționat că acest proiect de lege trebuie adoptat în regim de urgență, deoarece CSP a inițiat deja propriul concurs pentru selectarea procurorului general, dar autoritățile nu au încredere în procedura lansată.

„Nu avem încredere în acest concurs și în Consiliul Superior al Procurorilor. Oamenii doresc ca toți hoții să fie pedepsiți, oamenii doresc ca banii furați să fie restituiți, iar averile și conturile bancare ale funcţionarilor și politicienilor corupți să fie arestate. Vrem să demonstrăm că hoţia se pedepseşte în Republica Moldova. Iar pentru aceasta avem nevoie de o procuratură eficientă și independentă”, a spus Sandu.

Ea a declarat că proiectul de lege a fost coordonat cu fracțiunile parlamentare și va fi adoptat de Parlament săptămâna viitoare.

Recepţionarea documentelor de participare la concursul pentru funcţia de procuror general s-a încheiat pe 10 septembrie. Au fost înregistrați șapte candidați, inclusiv șase procurori și un avocat.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.09.14 17:09 Vlada
    Nu da nimic transparenta...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.