Politică

PREŞEDINTELE IGOR DODON A STABILIT PRIORITĂŢILE PENTRU MAJORITATEA PARLAMENTARĂ ŞI GUVERN ÎN SESIUNEA DE TOAMNĂ-IARNĂ A PARLAMENTULUI

16 septembrie, 2019

Preşedintele Igor Dodon a stabilit priorităţile pentru majoritatea parlamentară şi Guvern în sesiunea de toamnă-iarnă a Parlamentului. Potrivit reporterului agenţiei INFOTAG din Parlament, acestui subiect i-a fost dedicat discursul pe care l-a ţinut la şedinţa plenară de luni a legislativului.

El a menţionat că, în prezent, ţara „trece în această perioadă printr-un proces complex de resetare, care înseamnă eliberarea instituțiilor de sub controlul unor grupări de interese, tragerea la răspundere a celor care au devalizat țara”. În opinia sa, a fost făcut un pas extrem de important: „imediat după crearea majorității parlamentare, s-a început eliberarea instituțiilor statului din mâinile persoanelor care le-au subordonat unor grupări de interese”.

Preşedintele a amintit că noua guvernare a promis cetăţenilor că vor începe să trăiască mai bine, iar pentru aceasta trebuie să avem instituții funcționale și o guvernare eficientă. El i-a îndemnat pe toţi „să iasă din euforia primei perioade și să revină cu picioarele pe pământ, la realități, dar şi să înceteze să facă mereu trimitere la problemele care vin din trecut”.

„Cred că trebuie să se guverneze în baza unei liste de priorități mai consistentă și mai apropiată de așteptările imediate ale oamenilor”, a declarat Dodon.

Şeful statului a identificat cinci priorităţi:

1) Îmbunătățirea nivelului de trai, inclusiv majorarea salariilor şi pensiilor, dar şi neadmiterea creşterii tarifelor;

2) Crearea de noi locuri de muncă, dar și securizarea mai bună a celor existente. “Nici în acest domeniu nu am văzut în primele 100 de zile o agendă clară a Guvernului. Ba mai mult, cred că s-a dat un exemplu nu tocmai bun și cu privire la funcționarii publici, unde, în loc să ne rezumăm la demiteri la nivelul conducerii instituțiilor unde erau probleme, s-a mers mult prea departe, iar mulți profesioniști din categoriile inferioare au fost demiși în mod nejustificat”, a spus Preşedintele, care a subliniat că insistă „să fie stopată epurarea funcționarilor profesioniști pe criterii politice”.

3) Asigurarea dezvoltării economice a țării. „Ar fi total neserios și imatur politic să ne bazăm doar pe ajutorul financiar al partenerilor de dezvoltare sau să discutăm doar despre moștenirea grea lăsată de vechea guvernare. Oamenii vor să vadă care este planul de dezvoltare economică a actualului Guvern, să știe la ce se pot aștepta în viitor și să nu mai stea cu frica de a trai într-o țară instabilă economic”, a spus Dodon.

4) Lupta cu corupția. „Dacă lupta cu marea corupție este în sarcina Procuraturii, lupta cu mica corupție, care afectează zilnic cetățenii, este în mare parte în sarcina Guvernului”, a subliniat Preşedintele, cerând „stoparea acestor abuzuri zilnice asupra oamenilor”.

5) Reparaţia drumurilor. „Fosta guvernare a abordat acest subiect în mod populist și a lucrat necalitativ, iar cetățenii așteaptă ca noul Guvern să vină cu un plan mai eficient și să facă drumuri cu adevărat bune. Pînă în prezent am văzut doar o abordare confuză din partea ministerului responsabil și nicio acțiune concretă. Infrastructura rutieră trebuie să constituie proiectul strategic pentru o țara aflată în dezvoltare. De aceea, e nevoie urgent de un proiect clar național de construcție a drumurilor, care sa fie bazat pe o distribuire corectă și eficientă a resurselor”, susţine şeful statului.

Referindu-se la probleme, Preşedintele a spus că cea mai mare tragedie națională cu care se confruntă Moldova este dezastrul demografic de mai mulți ani.

„Exodul masiv al moldovenilor este un pericol uriaș pentru însăși existența noastră ca stat, e un pericol pe care, în calitate de Președinte al Republicii Moldova, îl declar ca fiind una dintre principalele amenințări la adresa țării noastre. Guvernarea actuală are datoria să demonstreze că înțelege cu adevărat acest pericol și să găsească soluțiile adecvate pentru stoparea acestui fenomen demografic negative”, a subliniat Dodon.

Preşedintele a criticat Guvernul pentru negocierile nu prea reuşite cu FMI.

„Consider că unele creșteri recente de impozite, dar și alte câteva măsuri fiscale au fost analizate insuficient și au creat confuzie și nemulțumire. Iar modul în care încercăm să pasăm responsabilitatea în curtea FMI nu este unul productiv”, a spus el.

Potrivit lui, „FMI vine cu propuneri, propuneri care se negociază, se fac contrapropuneri și se ajunge la o formulă care să asigure echilibrul fiscal, dar în același timp să nu fie o povară pentru cetățeni şi pentru antreprenori”.

„În context, propunerea pe care o fac majorității parlamentare și Guvernului este să lucrăm împreună la o redefinire a agendei de priorități, pornind de la agenda socială a oamenilor, așa încât munca noastră să înceapă să producă efecte pozitive cât mai rapide asupra cetățenilor, fără a crea efecte adverse asupra lor”, a declarat Dodon.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.