Politică

PROCURORUL GENERAL A SOLICITAT PARLAMENTULUI SĂ RIDICE IMUNITATEA ALTOR DOI DEPUTAŢI

19 septembrie, 2019

Procurorul general interimar Dumitru Robu a cerut Parlamentului să ridice imunitatea altor doi deputaţi – Vladimir Cebotari din partea Partidului Democrat şi Petru Jardan din partea Partidului Şor. Potrivit reporterului agenţiei INFOTAG, despre aceasta a anunţat, joi, la şedinţa plenară a Parlamentului, speakerul Zinaida Greceanîi.

Ea a solicitat Comisiei juridice, numiri și imunități să se întrunească în ședință ca să pregătească documentele pentru ca Parlamentul să aprobe hotărârea. La solicitarea fracţiunii Partidului Democrat, în şedinţa legislativului a fost anunţată o pauză de 30 de minute.

Vladimir Cebotar a fost vicepreședinte al Partidului Democrat atunci când formaţiunea era condusă de oligarhul Vladimir Plahotniuc, care a fugit din Moldova. În perioada guvernării PDM, în diferite perioade, Cebotari a ocupat funcția de ministru al Justiției, ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, director al Căilor Ferate din Moldova. Este considerat unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Plahotniuc. Cebotari a recunoscut în repetate rânduri că comunică regulat cu Plahotniuc chiar și după ce fostul lider al PDM și-a depus mandatul de deputat și a părăsit țara. Procuratura intenționează să-l acuze pe Cebotari de implicare în frauda bancară.

Petru Jardan este unul dintre liderii Partidului Şor. El a condus compania „Avia Invest”, care a primit în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău pentru o perioadă de 49 de ani. Noile autorități consideră că contractul de concesiune a fost încheiat cu încălcări grave și intenționează să-l rezilieze prin instanța de judecată. Procuratura urmează să-l acuze pe Jardan de încălcări în procesul de concesiune și de gestionare a aeroportului.

În august, Parlamentul a ridicat imunitatea de deputat a omului de afaceri Ilan Şor, care a părăsit Moldova odată cu Plahotniuc. Luni, Parlamentul a ridicat și imunitatea parlamentară a deputatelor facțiunii Partidului Şor, Reghina Apostolova și Marina Tauber. Ele au fost reținute pentru 72 de ore imediat după ridicarea imunității. Miercuri seara, instanța de judecată a transferat-o pe Marina Tauber, care era ținută în izolatorul de anchetă, în arest la domiciliu. Joi, instanța va examina cererea procurorilor referitoarea la arestarea Reghinei Apostolova. După reţinere, ea a avut un accident vascular cerebral şi a fost internată în spital.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.