Politică

DEPUTAŢII MAJORITĂŢII PARLAMENTARE SOLICITĂ CURŢII CONSTITUŢIONALE SĂ CLARIFICE PROCEDURA DE ORGANIZARE A ALEGERILOR PARLAMENTARE ANTICIPATE

16 octombrie, 2019

Deputații blocului ACUM, Sergiu Litvinenco, și Alexandru Slusari, și socialistul Vasile Bolea au cerut Curții Constituționale (CC) să interpreteze „pe baza cărui sistem electoral (mixt sau proporțional – „I.”) urmează a se desfășura alegerile parlamentare anticipate”.

Potrivit agenţiei INFOTAG, deputații cer clarificarea situației, având în vedere că Parlamentul a aprobat deja revenirea la sistemul proporțional, însă „potrivit legislaţiei actuale, doar organul legislativ are dreptul să decidă în baza cărui sistem vor avea loc alegerile parlamentare”.

Deputații notează că „ambiguitatea” a apărut în legătură cu decizia Curții Constituționale, adoptată în aprilie 2019, când judecătorii au decis că alegerile anticipate trebuie să se bazeze pe sistemul mixt, care la acea vreme era în vigoare (trecerea la sistemul proporțional a fost aprobată abia în august).

De asemenea, deputații susţin că „revenirea la sistemul proporțional întruneşte recomandările Comisiei de la Veneția și este practic susţinută unanim în societate”.

De aceea, deputații solicită Curții Constituționale să răspundă la întrebarea: „În condițiile în care Parlamentul a anulat deja sistemul mixt, dar decizia Curţii Constituționale adoptată în aprilie continuă să existe, cum ar trebui să fie organizate alegerile anticipate?”.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.