Politică

BLOCUL ACUM PROPUNE UN MECANISM DE DEMITERE A CONDUCĂTORILOR AUTORITĂŢILOR PUBLICE AUTONOME

18 octombrie, 2019

Blocul ACUM va propune Parlamentului să aprobe un mecanism de demitere a conducătorilor autorităţilor publice autonome pentru responsabilizarea lor. Potrivit agenției INFOTAG, despre aceasta a anunțat deputatul fracţiunii Partidului Acțiune și Solidaritate, Sergiu Litvinenco, care a prezentat o inițiativă legislativă în acest sens.

„Din 2016, Partidul Democrat a avut grijă să adopte nişte legi, prin care conducătorii autorităţilor publice autonome, aflate sub control parlamentar sau sub controlul altor structuri, să nu poată fi concediați, rechemați sau înlocuiți, indiferent de calitatea muncii lor. Democrații au făcut acest lucru pentru a-și numi reprezentanții lor, care trebuiau să mențină controlul partidului asupra instituțiilor, precum și să împiedice noua guvernare să-și îndeplinească promisiunile electorale ”, a spus Litvinenco.

Potrivit lui, modificările propuse vor afecta Comisia Națională a Pieței Financiare, Consiliul Concurenței, Consiliul Audiovizualului, Serviciul de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, Agenția Națională de Reglementare în Energetică, Autoritatea Națională de Integritate și Agenția Națională pentru Soluționarea Litigiilor.

Potrivit inițiativei legislative, se propune completarea legilor speciale care reglementează activitatea instituțiilor autonome cu prevederi conform cărora, dacă managerii nu își îndeplinesc obligațiile stabilite prin lege sau încalcă legea, pot fi destituiţi. Neîndeplinirea obligațiilor va fi constatată de Comisie în baza raportului anual al organului de stat sau al unui control ad-hoc.

„Avem propuneri suplimentare în privinţa a două organe de stat. Propunem reducerea componenței Consiliului Audiovizualului de la nouă la șapte membri, iar a Consiliul Concurenței – de la cinci la trei. În afară de aceasta, proiectul de lege prevede încetarea mandatului membrilor acestor două structuri din momentul intrării în vigoare a modificările, după care Parlamentul va numi conducători temporari și va iniția concursuri publice pentru funcţiile vacante. De desfăşurarea acestora nu se vor ocupa comisiile parlamentare, ci comisii speciale ce vor fi create”, a spus Litvinenco.

Potrivit lui, conducerea acestor două organe de stat a avut timp și șansa să demonstreze că lucrează pentru binele societății, dar nu al guvernării anterioare, dar nu le-a folosit.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.