Politică

PREŞEDINTELE IGOR DODON CONSIDERĂ CĂ PROBABILITATEA DEMISIEI GUVERNULUI ŞI ALEGERILOR ANTICIPATE „ESTE FOARTE ÎNALTĂ”

08 noiembrie, 2019

Preşedintele Igor Dodon consideră că probabilitatea demisiei Guvernului şi alegerilor anticipate „este foarte înaltă”. Potrivit agenţiei INOFTAG, despre aceasta el a declarat jurnaliştilor după desfăşurarea consultărilor cu deputaţii blocului ACUM.

„Socialiștii văd doar două căi: fie Guvernul retrage legea privind modificarea legii procuraturii, care a fost adoptată de guvern prin asumarea răspunderi în fața Parlamentului, fie PSRM introduce în Parlament o moţiune de cenzură împotriva Guvernului. Blocul ACUM insistă asupra lăsării în vigoare a legii adoptate de Guvern sau asupra adoptării acestor modificări în Parlament la şedinţa de astăzi”, a spus Dodon.

El a propus deputaților să retragă legea și să transmită inițiativa Comisiei de la Veneția spre examinare.

„Noi considerăm că această lege contravine Constituției. Peste 30 de zile, Comisia de la Veneția urmează să discute pachetul de legi privind Moldova. Se poate solicita să fie oferit un aviz şi la acest proiect. Colegii din blocul ACUM nu sunt de acord, deși își dau seama că nu este de dorit să agraveze criza și să provoace alegeri anticipate”, a spus Dodon.

El a îndemnat partidele să găsească un compromis înainte de ședința Parlamentului, care este programată pentru ora 15.00.

„I-am îndemnat pe toţi deputații să nu ardă podurile. Nu se poate exclude că, în cazul demisiei guvernului, săptămâna viitoare s-ar putea forma un nou guvern, la fel, între PSRM și blocul ACUM. Nimic nu se poate exclude. Partidul Socialiştilor nu va crea coaliții cu alte partide”, a subliniat Președintele.

În opinia sa, deciziile trebuie luate „ținând cont de interesele naționale”.

„Alegerile anticipate nu corespund intereselor naționale. Oamenii s-au săturat de crize, de alegeri interminabile și de instabilitate”, a spus Dodon.

„În același timp, probabilitatea alegerilor anticipate este acum foarte mare. Dacă nu va fi găsit niciun compromis, atunci va fi introdus proiectul moţiunii de cenzură, care va fi examinat săptămâna viitoare”, a spus Președintele.

Răspunzând la întrebările jurnaliștilor cu privire la reacția partenerilor de dezvoltare la posibila demisie a Guvernului, el a spus că „partenerii gândesc după fapte”.

„Partenerii noștri de dezvoltare au declarat în mod repetat că nu susțin persoane concrete, ci sprijină procesul de reformă și oamenii care promovează reformele”, a subliniat Dodon.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2019.11.08 19:18 Galina
    Dodon are dreptate, el totdeauna sustina pozitia poporului...
  2. 2019.11.08 19:21 Vlad
    Pacat ca socialistii nu au majoritate in parlament...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.