Politică

PREŞEDINTELE IGOR DODON A DECLARAT CĂ ÎN RELAŢIILE DINTRE PSRM ŞI BLOCUL ACUM NU SUNT NICIUN FEL DE SCHIMBĂRI

11 noiembrie, 2019

Preşedintele Igor Dodon a declarat că în relaţiile dintre Partidul Socialiştilor (PSRM) şi blocul ACUM nu sunt niciun fel de schimbări. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a declarat luni dimineaţa pentru presă, lângă sediul PSRM, unde s-a întâlnit cu conducerea partidului.

„Din câte înțeleg, schimbări în discuții cu blocul ACUM nu au fost”, a spus Dodon.

Răspunzând la întrebările jurnaliştilor, el a spus că moţiunea de cenzură împotriva Guvernului, depusă vineri de socialişti, rămâne în vigoare.

„Socialiștii nu au de gând să o retragă. Doar dacă Guvernul nu își retrage legea adoptată prin asumarea răspunderii”, a spus Dodon.

Vineri, după ce a fost prezentată moţiunea de cenzură, Președintele a declarat la un post de televiziune că „partenerii de coaliție au la dispoziţie trei zile pentru a se împăca, pentru a nu admite alegerile anticipate, care nu sunt de dorit”.

„Dacă facem analogie cu fotbalul, Maia Sandu a marcat un gol în poarta sa, deoarece a venit cu o inițiativă pe care nimeni nu o susține. Socialiștii au venit în apărare, iar ea a marcat golul”, a spus Dodon.

În opinia sa, acest lucru s-a produs din cauza ambițiilor personale, din cauza că candidatul blocului ACUM a pierdut alegerile primarului Chișinăului.

„Sunt sigur că aceasta este o greșeală care va avea încă ecouri. Deocamdată Guvernul a primit cartonaș galben, nu roșu. Singura opțiune în această situație este ca Guvernul să își retragă inițiativa. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, cel mai probabil, săptămâna viitoare acest Guvern va fi demis. Alte opțiuni pur și simplu nu există”, consideră Președintele.

Potrivit lui, dacă nu va fi găsită nicio soluție și Guvernul va fi demis, atunci începe numărătoarea inversă a 45 de zile, timp în care Președintele trebuie să înainteze o candidatură pentru funcţia de premier și să încerce să numească un nou Guvern. Dacă noul Cabinet de miniştri nu va putea obţine sprijinul majorității deputaților, vor fi convocate alegeri parlamentare anticipate.

„Acesta este un scenariu pe care nu-l dorim, căci în toamna anului 2020 în Moldova vor avea loc alegerile prezidențiale, iar desfăşurarea alegerilor parlamentare anticipate în februarie sau martie 2020 este prea mult. Este nevoie de stabilitate. Voi face tot posibilul ca să nu fie alegeri anticipate, iar dacă partidele nu ajung la o înţelegere, va trebui să desfăşurăm alegeri parlamentare în același timp cu alegerile prezidențiale”, a spus Dodon.

În același timp, potrivit Constituției, alegerile prezidențiale și parlamentare nu pot fi organizate simultan, deoarece Președintele nu are dreptul să dizolve Parlamentul în ultimele șase luni de mandat.

După cum a informat anterior agenția INFOTAG, vineri, Partidul Socialiștilor a înaintat în Parlament o moţiune de cenzură împotriva Guvernului. Acest lucru s-a întâmplat după ce Guvernul Maiei Sandu a adoptat legea pentru modificarea legii procuraturii prin asumarea răspunderii în faţa Parlamentului. Conform modificărilor, prim-ministrul obţine dreptul de a înainta candidatul la funcția de procuror general, precum și alte împuterniciri privind revocarea procurorului.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.