Politică

PARLAMENTUL DEZBATE MOŢIUNEA DE CENZURĂ ÎMPOTRIVA GUVERNULUI

12 noiembrie, 2019

Parlamentul a început să dezbată moţiunea de cenzură împotriva Guvernului. Potrivit reporterului agenţiei INFOTAG, acestui subiect îi este dedicată şedinţa de marţi a legislativului.

Potrivit agendei zilei, premierul Maia Sandu a prezentat timp de 30 de minute un raport de activitate. Ulterior, timp de o oră, ea a răspuns la întrebările deputaţilor. La sfârşit, de la tribuna Parlamentului va vorbi câte un reprezentant al fiecărei fracţiuni parlamentare.

Vineri, fracțiunea Partidului Socialiștilor, care face parte din coaliția de guvernământ împreună cu blocul de dreapta ACUM, a introdus în Parlament moţiunea de cenzură împotriva Guvernului. Acest lucru s-a întâmplat după ce Guvernul Moldovei a delegat premierului împuterniciri în procedura de selectare a candidatului la funcția de procuror general.

Guvernul a luat această decizie fără să se consulte cu partenerii din Partidul Socialiștilor, prin asumarea răspunderii în fața Parlamentului pentru această lege. Aceasta înseamnă că legea va intra în vigoare dacă deputații nu depun nicio moţiune de cenzură împotriva Guvernului în termen de trei zile. Dacă o astfel de inițiativă este introdusă, aceasta urmează a fi examinată în ședința plenară a Parlamentului în termen de trei zile. Vineri, fracțiunea PSRM a introdus o astfel de inițiativă, care este discutată marți.

Pentru demisia Guvernului este necesar ca inițiativa socialiștilor să fie votată de 51 de deputați. Partidul Socialiștilor are 36 de deputați. Blocul de dreapta ACUM, care controlează Guvernul, are 26 de mandate. Soarta Guvernului depinde de opoziție, în primul rând de Partidul Democrat, a cărui facțiune are 30 de deputați. Cel mai probabil, Partidul Democrat va sprijini demisia Guvernului, dar deocamdată nu și-a anunțat oficial poziția. Între timp, în culisele Parlamentului se vorbeşte că următorul Guvern socialiștii îl vor forma împreună cu democrații.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.