Politică

PREŞEDINTELE IGOR DODON ESTE CONVINS CĂ NOUL GUVERN VA FI FORMAT RAPID

13 noiembrie, 2019

Preşedintele Igor Dodon este convins că noul Guvern va fi format rapid. Potrivit agenţiei INFOTAG, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, el a spus că Parlamentul poate vota pentru aprobarea unui nou Cabinet de miniştri deja săptămâna viitoare.

„Voi avea grijă ca viitorul Guvern să fie unul cu adevărat eficient și să vină imediat cu rezultate bune pentru cetățeni, să facă o reformă reală a justiției, fără eșecurile de până acum, un Guvern care va promova o politică externă echilibrată, va respecta toate angajamentele asumate, implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, parteneriatul strategic cu Rusia, SUA și cu vecinii. Voi insista ca următorul Guvern să aibă în componența sa miniștri care cunosc realitățile din Moldova și problemele cetățenilor”, a declarat Dodon.

Întrebat despre candidatura consilierului prezidenţial, a fostului ministru al Finanţelor, Ion Chicu, despre care presa scrie că ar fi următorul premier, Preşedintele a spus că „încă nu există un candidat la funcţia de prim-ministru, sunt mulţi oameni care se potrivesc acestei funcţii”.

Întrebat despre faptul că partenerii externi au reluat finanţarea pentru Guvernul Maiei Sandu, iar alt Guvern nu va avea finanţare externă, el a menţionat că „finanţarea este acordată nu pentru Dodon sau Sandu”.

„Comunic cu parteneri externi, am văzut declarația Uniunii Europene. Ei nu susțin politicieni sau guverne concrete, ei sunt gata să-i sprijine pe cei care implementează reforme. Și vă asigur că noul Guvern va implementa reforme, ale căror rezultate vor fi simţite de oameni. Trebuie să recunoaștem sincer că Guvernul nu a avut astfel de rezultate în timp de cinci luni”, a subliniat Dodon.

Potrivit legislaţiei, după demisia Guvernului încep negocierile fracțiunilor parlamentare pentru crearea unei majorități parlamentare. După consultarea fracțiunilor parlamentare, Președintele înaintează un candidat la funcţia de prim-ministru. Parlamentul poate fi dizolvat dacă nu acordă vot de încredere noului Guvern în decurs de 45 de zile de la înaintarea propunerii și numai după ce propunerea este respinsă de cel puțin două ori.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.