Politică

​PREŞEDINTELE IGOR DODON CONSIDERĂ CĂ NOUL PRIM-MINISTRU AR PUTEA DEVENI CONSILIERUL SĂU, ION CHICU

13 noiembrie, 2019

Preşedintele Igor Dodon consideră că noul prim-ministru al republicii ar putea deveni consilierul său, Ion Chicu. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a declarat marţi seara, la postul public de televiziune Moldova 1.

Întrebat de jurnalist despre candidatura lui Chicu, el a spus că „aceasta este o candidatură potrivită pentru funcţia de premier”.

„Îl cunosc pe domnul Chicu din 2005, când se afla în subordinea mea la Ministerul Economiei. Apoi a lucrat la Banca Mondială, a fost ministru al Finanțelor în guvernul anterior. Este un specialist foarte bun în finanțe, l-am luat drept consilier al Președintelui. El ar fi un candidat potrivit pentru funcţia de prim-ministru ”, a spus Dodon.

În același timp, el a menționat că nu a luat încă o decizie cu privire la numirea unui candidat, deoarece, potrivit legii, este obligat să se consulte cu fracțiunile parlamentare”.

„În prezent, sunt două opțiuni pentru aprobarea noului Guvern. Fie blocul ACUM și Partidul Socialiştilor păstrează majoritatea parlamentară. În acest caz, sunt gata să înaintez imediat drept candidat pentru funcţia de prim-ministru un reprezentant al blocului ACUM - desigur, nu pe fostul premier Maia Sandu. Fie Președintele îşi asumă inițiativa și numește prim-ministrul”, a spus Dodon.

El a subliniat că acesta va fi un guvern „nu al politicienilor, ci al tehnocraților”.

„Fără a crea o coaliție oficială, deputații pot susține un guvern minoritar care să obţină succese. Acesta va face ceea ce au nevoie oamenii, dar nu va face declarații politice și va sta pe facebook. Ca ultimă soluție, se poate conveni ca acest guvern să lucreze 9-10 luni, până la alegerile prezidențiale. Ca alegerile parlamentare anticipate să aibă loc în octombrie-noiembrie anul viitor împreună cu alegerile prezidenţiale. Acest lucru ar permite să economisim bani și să nu desfăşurăm alegeri de care cetățenii au obosit deja”, a subliniat Dodon.

În opinia sa, demisia Cabinetului lui Sandu s-a produs din cauza eșecurilor Guvernului, care a provocat o criză politică, întrucât nu a putut face față provocărilor.

„Ceea ce s-a întâmplat astăzi este spre bine. Sunt sigur că vom forma rapid un nou guvern. Și nu va fi mai rău. Noul guvern va face ceea ce așteaptă oamenii”, a spus Dodon.

În opinia sa, noul guvern poate fi creat până la sfârșitul lunii noiembrie.

„Cred că există posibilităţi să mergem rapid, acum suntem în prag de iarnă, nu ne putem permite să pierdem timp”, a spus el.

Președintele a dat de înţeles că un alt consilier al său ar putea pretinde la un loc în noul guvern – la funcția de ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene.

„E vorba de diplomatul Aurel Ciocoi. El a fost ambasadorul Moldovei în Germania, China, SUA. Cred că va fi un ministru bun”, a spus Dodon.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.