Politică

CONSILIERUL PREŞEDINTELUI, ION CHICU, A FOST DESEMNAT CANDIDAT LA FUNCŢIA DE PRIM-MINISTRU

14 noiembrie, 2019

Consilierul Preşedintelui, Ion Chicu, a fost desemnat drept candidat la funcţia de prim-ministru al republicii. Potrivit agenţiei INFOTAG, Preşedintele Igor Dodon a semnat un secret în acest sens miercuri seara.

„Domnul Ion Chicu este desemnat candidat la funcţia de prim-ministru al RM. El are sarcina să elaboreze programul, să formeze componenţa Guvernului şi să vină în Parlament pentru a primi vot de încredere”, a spus Dodon miercuri seara, la un briefing.

El a menționat că această decizie a fost luată în urma consultărilor cu fracțiunile parlamentare.

„Am decis să numesc un profesionist, un tehnocrat care nu a fost niciodată membru al partidelor politice și va putea face faţă provocărilor dificile cu care se confruntă Moldova. Nu ne putem permite luxul de a rămâne într-o stare de criză politică mult timp. Sper că candidatul la funcţia de prim-ministru va primi vot de încredere din partea majorității deputaților”, a subliniat Dodon, îndemnându-l pe Chicu să prezinte cât mai curând posibil în Parlament programul de activități și componența Guvernului.

Ion Chicu are 47 de ani. A fost lector la Academia de Studii Economice, în 2005-2008 a fost șef de direcţie la Ministerul Economiei și Comerțului (când ministru era Igor Dodon), consilier al prim-vicepremierului și viceministru al Finanțelor. În această perioadă, el a fost și membru al consiliului de administrație al Eurocreditbank, membru al consiliului de administrație al Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, iar în 2007-2009 a fost vicepreședinte al Consiliului „Moldovagaz”. Din aprilie 2008 până în septembrie 2009, a fost unul dintre cei doi consilieri de stat ai premierului Zinaida Greceanîi, în această funcție fiind responsabil de economie și relații internaționale.

Din 2009, a activat la reprezentanţa Băncii Mondiale și a fost consultant în managementul finanțelor publice în diferite proiecte. În 2016, a devenit membru al Consiliului Moldindconbank, la începutul lunii ianuarie 2018 a fost numit secretar general de stat al Ministerului Finanțelor, iar în decembrie 2018 – ministru al Finanțelor în Guvernul Partidului Democrat. După schimbarea guvernării în iunie 2019, a devenit consilier al Președintelui. În ultimul timp, el a criticat activ acțiunile Guvernului Maieia Sandu, precum și ale organizațiilor financiare internaționale, argumentând că Moldova se poate descurca fără finanțare externă.

Potrivit legislaţiei, candidatul la funcţia de prim-ministru are la dispoziţie 15 zile pentru a solicit Parlamentului să-și exprime votul de încredere pentru programul de activitate și întreaga componență a Guvernului. Președintele numește Guvernul în baza votului de încredere.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.