Politică

PREŞEDINTELE A STABILIT OPT PRIORITĂŢI PENTRU GUVERNUL CONDUS DE ION CHICU

15 noiembrie, 2019

Preşedintele Igor Dodon a stabilit opt priorităţi pentru activitatea noului Guvern, condus de premierul Ion Chicu.

Potrivit agenţiei INFOTAG, joi, la ceremonia de depunere a jurământului de către noul Cabinet de miniştri, el a menţionat că de la noul executiv aşteaptă, în primul rând, „creşterea veniturilor cetăţenilor”.

„Cu toții înţelegem că bugetul actual nu permite salarii și pensii mari pentru cetățeni, dar dacă este bine administrat, pot fi găsite soluții pentru o creștere treptată a veniturilor, pentru protejarea categoriilor social dezavantajate. În ce privește pensionarii, cred că ar fi de mare ajutor pentru ei indexarea de două ori pe an a pensiilor, și nu una, ca până acum”, a spus Preşedintele.

Potrivit lui, a doua prioritate se referă la tarife și prețuri.

„Solicit să analizați profund situaţia și să luați cât mai rapid măsuri pentru stoparea abuzurilor. Aici mă refer la desființarea monopolurilor, care duc la formarea abuzivă a prețurilor, stoparea contrabandei și altor fenomene pe marginea cărora urmează să colaborați și cu instituțiile de drept”, a spus şeful statului.

Cea de-a treia problemă el a numit securitatea cetățenilor, care „este la un nivel foarte scăzut din cauza creșterii alarmante a criminalității”.

„Zilnic, pe străzi, în accidente, mor oameni. Din cauza modului deficitar în care a fost gestionată activitatea Ministerului Afacerilor Interne, avem un haos pe segmentul siguranței cetățenilor. Și nu polițiștii sunt de vină, dar modul în care le-a fost organizată activitatea și administrată instituția. Ştiu că în MAI sunt oameni capabili și ei așteaptă un ministru care să-și îndeplinească atribuțiile profesionist, nu un show-man, cum au avut în aceste luni. Va solicit, de asemenea, ca în termen scurt patrulele de carabinieri să revină pe străzi, să asigure ordinea publică, oamenii să se simtă în siguranță”, a remarcat Dodon.

O altă sarcină importantă Preşedintele a numit „desfăşurarea reformelor necesare în domeniul justiţiei”.

„S-a vorbit mult în ultimii ani, și chiar în ultimele cinci luni, despre reformarea sistemului justiției. Doar s-a vorbit, atât. Asta e și problema guvernărilor noastre de până acum, că toate au vorbit mult li nu au făcut nimic. Cei care au condus Guvernul în ultimele cinci luni au mers pe aceeași cale, au elaborat documente care nici măcar nu au corespuns bunelor practici internaționale și Moldova a primit critici dure din partea Comisiei de la Veneția”, a spus Dodon, îndemnându-l pe noul ministru al Justiţiei să revizuiască de urgență proiectul de reformare a justiției, în strictă conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția.

Totodată, el i-a rugat pe toți cei din Guvern sa înveţe din greșelile comise în ultimele cinci luni și să nu mai fie erori în organizarea concursurilor pentru funcții importante, căci „cetățenii au nevoie nu de justiție televizată, dar de o justiție corectă”.

Cea de-a cincea şi a şasea prioritate el a numit aflarea celor mai bune soluţii în domeniul educaţiei şi serviciilor medicale, precum şi în domeniul infrastructurii drumurilor.

„O altă prioritate pe care vreau să o menționez vizează dezvoltarea economică a țării, o atenție sporită fiind acordată creșterii veniturilor, dar și atragerii investițiilor străine. Fără bani nu putem nimic realiza din tot ce am menționat mai sus, dar banii vin doar atunci când avem o economie sănătoasă. Asta înseamnă că trebuie să eliminați evaziunea fiscală și schemele frauduloase din economie, să dezvoltați mediul concurențial, să gestionați eficient banul public”, a spus şeful statului.

Cea de-a opta prioritate el a numit „promovarea unei politici externe echilibrate și eficiente”.

„Implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană rămâne o prioritate, la fel ca și restabilirea relațiilor și parteneriatului strategic cu Federația Rusă și cu SUA. Această prioritate este foarte importantă, ținând cont că avem atâția cetățeni moldoveni plecați peste tot în lume, și, totodată, avem nevoie de parteneriate externe consolidate pentru a face reformele necesare în țară. Acesta este poate singurul domeniu în care guvernarea precedentă a înregistrat anumite progrese, însă acum trebuie consolidate și mai puternic relațiile cu vecinii noștri România și Ucraina și cu partenerii strategici. Moldova este o țară europeană, dorim să preluăm bunele practici din țările europene dezvoltate și nu doar, în același timp, vrem sa construim un parteneriat mai solid cu vecinii noștri, să lăsam la o parte geopolitica și să ne bazăm în relația cu ei strict pe interesele și nevoile cetățenilor noștri. Republica Moldova nu face diferență între partenerii externi. Toți partenerii noștri externi sunt importanți”, a subliniat Dodon.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.11.15 10:56 Gita
    Dl Dodon acum are o verticala puterei in Moldova la virfu sta el - un nou Plahotniuc!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.