Politică

LIDERUL PDM: GUVERNUL MAIEI SANDU NU AVEA NICI MĂCAR CONCEPTUAL REFORMEI JUSTIŢIEI

22 noiembrie, 2019

Reforma justiției fostului prim-ministru Maia Sandu este similară cu reforma în domeniul educației, pe care a desfășurat-o în calitate de ministru al Educației, când toate modificările s-au limitat la instalarea camerelor de luat vederi la examenele de bacalaureat, consideră președintele Partidului Democrat (PDM), Pavel Filip.

Potrivit agenţiei INFOTAG, el a declarat joi, la un post de televiziune, că Guvernul Sandu a făcut o singură tentativă de a efectua evaluarea externă a judecătorilor de la Curtea Supremă de Justiție, însă acest lucru nu poate fi numit reformă.

„Am impresia că oamenii nici nu înțeleg sensul acestui cuvânt. Reformă poate fi numită ceea ce am făcut noi cu sistemul de pensii sau salariile în sectorul public. Ei au reușit să compromită chiar și singura idee despre care au vorbit în permanență (reforma justiției și numirea unui procuror independent), pentru că nu au prezentat o reformă reală”, consideră Filip.

Potrivit lui, în raportul Biroului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului, reforma justiției a Guvernului Sandu a fost criticată dur pentru încălcarea principiilor constituționale, de aceea, conducerea trecută a Ministerului Justiției a decis să ascundă documentul.

Liderul democraţilor nu vede nimic surprinzător în graba cu care a fost format și aprobat Guvernul Ion Chicu, deoarece, potrivit lui Filip, fiecare partid serios trebuie să fie gata pentru orice scenariu.

„Cred că echipa a fost creată din timp. Rămânea necunoscut doar momentul X, când urma să fie aprobat noul guvern. Nu am purtat negocieri cu Partidul Socialiștilor privind aprobarea Cabinetului de miniștri, iar cu Președintele Igor Dodon m-am întâlnit ultima dată în timpul consultărilor sale cu facțiunle parlamentare”, afirmă democratul.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.