Politică

PREȘEDINTELE IGOR DODON: PÂNĂ ACUM NU AU FOST ÎNTREPRINSE NICIUN FEL DE ACŢIUNI PENTRU RECUPERAREA BANILOR FURAŢI DIN BĂNCILE MOLDOVENEŞTI

04 decembrie, 2019

Președintele Igor Dodon susţine că până acum nu au fost întreprinse niciun fel de acţiuni pentru recuperarea banilor furaţi din băncile moldoveneşti. Potrivit agenției INFOTAG, despre aceasta el a declarat miercuri, după ședinţa Consiliului Suprem de Securitate (CSS), în cadrul căreia a fost discutată această problemă.

„Până acum nu a fost luată nicio măsură pentru returnarea fondurilor scoase din băncile moldovenești şi duse în afara țării. Am decis să examinăm de urgenţă posibilitatea de a desfăşura un concurs pentru selectarea unui partener internațional care se va ocupa de recuperarea banilor. Aceasta este o practică internațională, cineva trebuie să se ocupe serios de această problemă”, a spus Dodon.

El a amintit că, anterior, o astfel de recomandare a făcut Fondul Monetar Internațional, care insistă pe efectuarea unei investigații minuţioase a fraudei bancare în Republica Moldova.

„Până acum s-a reușit restituirea a 2,4 mlrd. lei ($137 mil.) din contul lichidării băncilor și a fost pus sechestru pe bunuri în valoare de 1,2 mlrd. lei ($68,5 mil.). Au fost deschise zeci de dosare penale, mai multe persoane au fost date în căutare, dar toate acestea se întâmplă doar la nivel intern. La nivel internațional nu au fost luate suficiente măsuri”, a subliniat Președintele.

El a menționat că, potrivit raportului Kroll, principalii vinovaţi de furtul miliardului de dolari din sistemul bancar al Moldovei au fost oligarhul Vladimir Plahotniuc, omul de afaceri Ilan Șor și fostul premier Vlad Filat.

„În privința lor trebuie efectuate toate acțiunile de anchetă. În același timp, Plahotniuc și Şor se ascund în străinătate, iar Filat a fost eliberat condiţionat în ajun din închisoare”, a spus Dodon.

Întrebat despre anularea legii privind procedura de recuperare a banilor furaţi, el a spus că această problemă a fost discutată.

„Nu înțeleg de ce deputații fracțiunii Platformei DA au venit cu inițiativa de anulare abia acum, dar nu au făcut-o mai devreme. Studiem această problemă și vom face tot posibilul, cel puţin pentru a reduce dobânda la creditul acordat în aceste scopuri de Banca Națională”, a promis Dodon.

De asemenea, el a acuzat fostul guvern că nu a întreprins măsuri reale pentru a rezilia acordul de concesiune și a returna Aeroportul Chișinău în proprietatea statului.

„S-a făcut mult PR în presă în acest sens. Pe 10 septembrie, Guvernul s-a adresat în instanță, dar dosarul încă nu a ajuns să fie examinat. În practică, guvernul nu a făcut nimic pentru a accelera acest proces”, a spus Președintele.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.12.04 17:58 Valentin
    Cam tirziu dl Dodon numai degeaba sa platim banii ca si pentru Kroll...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.