Politică

PREMIERUL ION CHICU SUSŢINE CĂ MOLDOVA VA CONTINUA PARCURSUL EUROPEAN, DAR DEOCAMDATĂ NU ESTE GATA SĂ ADERE LA UE

06 decembrie, 2019

Premierul Ion Chicu susţine că Moldova va continua parcursul de integrare europeană, dar deocamdată nu este gata să adere la Uniunea Europeană. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a declarat într-un interviu publicat vineri pe site-ul agenţiei ruse „RIA Novosti”.

„Moldova intenționează să meargă mai departe pe calea integrării europene, căci țara a încheiat un Acord de Asociere cu UE. Trebuie să lucrăm pentru a implementa cele mai bune standarde în Moldova și nu doar pe cele europene. Abia după aceea vom putea face declaraţii că depunem cerere şi aderăm. Toate acestea este doar retorică și politică, asemenea declaraţii doar dăunează Moldovei. Țara nu poate solicita aderarea la UE dacă nu este pregătită pentru aceasta. Trebuie să lucrăm, să realizăm reforme și apoi să declarăm ceva”, a spus Chicu.

El a menționat că „aspirațiile de extindere s-au diminuat și în Uniunea Europeană”, astfel că „acum discuţiile despre aderarea la UE pot fi considerate premature”.

Prim-ministrul s-a pronunţat pentru promovarea unei „politici externe echilibrate”, pentru dezvoltarea cooperării „cu Vestul și cu Estul” și pentru restabilirea parteneriatului strategic cu Federația Rusă.

„Lipsa de lungă durată a dialogului cu Rusia la nivel guvernamental a lovit puternic economia Moldovei. Am reușit deja să fac o vizită la Moscova. În ultimii șapte ani nu au existat contacte și întâlniri la nivel interguvernamental, ceea ce reprezintă o mare problemă pentru noi. Lipsa acestui dialog a afectat cetățenii noștri, economia noastră ”, a spus Chicu.

Potrivit premierului moldovean, Guvernul ar trebui să poarte dialog cu toți partenerii.

„Cred că am reușit să echilibrăm politica externă, dorim să continuăm relațiile de cooperare cu Uniunea Europeană, dar acest lucru nu ar trebui nicidecum să afecteze negativ dorința, disponibilitatea și necesitatea de a avea un dialog și de a coopera cu partenerii noștri tradiționali”, a subliniat premierul.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.12.09 09:08 Ozea
    Am impresie ca ea nu sa fie pragatita niciedata...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.