Politică

PREŞEDINTELE IGOR DODON CONSIDERĂ CĂ ÎN MOLDOVA SUNT CREATE TOATE PREMISELE PENTRU PROMOVAREA REFORMELOR ŞI A UNEI POLITICI EXTERNE ECHILIBRATE

23 decembrie, 2019

Preşedintele Igor Dodon consideră că în Moldova sunt create toate condiţiile pentru promovarea reformelor şi desfăşurarea unei politici externe echilibrate. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a declarat luni, în discursul său la adunarea solemnă consacrată împlinirii a 25 de ani de la crearea Unității Teritoriale Autonome Găgăuzia.

„Am toată certitudinea că, astăzi, în Republica Moldova există condiții favorabile pentru promovarea reformelor economice și structurale reale și pentru implementarea unei politici externe echilibrate. Țara noastră are nevoie de relații bune și reciproc avantajoase atât cu Orientul, cât și cu Occidentul”, a declarat Dodon.

În opinia sa, la baza reformelor necesare țării se află Acordurile de liber schimb existente cu țările din Comunitatea Statelor Independente, cu Uniunea Europeană, cu statele balcanice și cu Republica Turcia.

„Mi-am exprimat în repetate rânduri susținerea pentru ideea creării unei Europe unite de la Lisabona la Vladivostok. Republica Moldova ca stat european, situat geografic și geopolitic în centrul Europei, poate servi drept punte de legătură în formarea unui spațiu paneuropean unic”, a subliniat Preşedintele.

Făcând bilanţul anului 2019, el a menţionat că „anul s-a dovedit a fi unul destul de anevoios”. Potrivit lui, după alegerile parlamentare din iarnă, toate lunile de primăvară au fost epuizate în identificarea unor compromisuri pentru formarea noii majorități parlamentare, iar vara a început cu o criză politică gravă, cu elemente ale unei tentative de lovitură de stat.

„Guvernul format la începutul lui iunie ne-a inspirat speranța că vom reuși să depășim contradicțiile existente și să punem în aplicare o serie de reforme importante pentru țară, să stabilizăm situația economică și să stabilim relații cu partenerii externii, inclusiv cu Federația Rusă. Din păcate, Guvernul nu a fost unul stabil, de durată, fapt ce a dus la demisia acestuia și la numirea, în noiembrie, a unui nou cabinet de miniștri. Fiecare dintre aceste evenimente a devenit un test serios pentru noi toți: pentru mine, în calitate de Președinte al țării, pentru deputații în Parlament, personalități politice și publice și pentru cetățenii țării noastre”, a declarat Dodon.

El a subliniat că această fază complexă a fost depășită, iar noile autorităţi „sunt ferm hotărâte să construiască un stat de drept dezvoltat, prosper, modern, care își va avea un loc decent nu numai în Europa, ci și în întreaga lume”.

„Suntem capabili să dezvoltăm planuri și proiecte strategice, care să asigure existența și funcționarea cu succes a Republicii Moldova în lumea contemporană. Cooperarea cu partenerii noștri externi ne va ajuta să implementăm aceste planuri”, consideră şeful statului.

El a amintit că, la începutul anului 2019, la Conferința de securitate de la Munchen, a prezentat viziunea sa asupra unui document privind politica externă echilibrată și consolidarea statutului constituțional de neutralitate permanentă a Republicii Moldova.

„Acesta comportă câteva elemente ce țin de colaborarea în continuare a Republicii Moldova cu principalii parteneri de dezvoltare. Avem nevoie de un salt economic calitativ, pe care îl putem realiza promovând o politică de deschidere și activități echilibrate de politică externă. Elaborarea și punerea în aplicare a Programului de dezvoltare accelerată este o sarcină cheie pentru blocul economic din actualul Guvern”, a subliniat Dodon.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.