Politică

SONDAJ: ÎN PARLAMENTUL MOLDOVEI AR ACCEDE DOAR PSRM, PAS ŞI PDM

31 decembrie, 2019

Dacă duminica viitoare în Moldova ar avea loc alegeri parlamentare, în organul legislativ ar accede doar Partidul Socialiştilor (PSRM), Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) şi Partidul Democrat (PDM). Despre aceasta arată rezultatele „Barometrului Opiniei Publice”, făcute publice luni, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit agenţiei INFOTAG, PSRM ar obţine 27,6% din voturile alegătorilor, PAS - 17,5%, PDM - 7,4%. Celelalte partide nu ar depăşi pragul electoral de 6%. Astfel, Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr (DA) ar obţine 3,3% din voturi, Partidul Şor şi Partidul Comuniştilor (PCRM) – câte 2,9%, Partidul Liberal – 2,3%. Totodată, 31,5% din respondenţi încă nu ştiu pentru cine să voteze sau nu au răspuns la întrebare.

Ţinând cont de numărul persoanelor decise, pentru PSRM sunt gata să voteze 43% dintre respondenţi, pentru PAS – 27%, PDM - 12%, Plaftorma DA - 5%.

Directorul Asociației pentru Democrație Participativă (ADEPT), Igor Boţan, explică scăderea semnificativă a popularității Platformei DA prin faptul că formaţiunea a participat la alegerile parlamentare și locale în componenţa blocului ACUM împreună cu PAS, spre care s-a mutat centrul maselor electoratului.

„Dacă ar fi participat la alegeri separat, centrul maselor putea fi distribuit mai uniform între aceste partide. Totodată, ar trebui remarcat şi PDM, care, în sondaje, are cifre modeste, însă la alegerile locale a obţinut un doilea rezultat. Oamenii îşi schimbă opinia când se apropie de urnele de vot, dar scăderea popularității este un semnal pentru Platforma DA de a-și reconsidera acțiunile”, a spus el.

Potrivit lui, o importanță deosebită pentru rezultatele alegerilor parlamentare o are distribuirea voturilor cetățenilor indecişi în preferințele lor. Cel mai probabil că ei ar vota pentru partidele care au mai multe structuri teritoriale, susţinere mediatică și resurse administrative.

Directorul companiei sociologice „Date Inteligente”, Mihail Bologan, a menționat că ratingul Platformei DA a scăzut, deoarece mulți respondenți o asociază cu blocul ACUM, dar nu văd acest partid ca o formațiune politică separată, iar pierderea alegerilor primarului Chișinăului a afectat mult popularitatea acestuia.

De opinie similară este şi directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, care a spus că liderul Platformei DA, Andrei Năstase, nu este destul de convingător atunci când vorbește despre partidul său, în comparație cu președinta PAS, Maia Sandu.

Sondajul a fost realizat de compania sociologică „Date Inteligente” (iData) în perioada 7-23 decembrie pe un eşantion de 1187 de respondenți, la comanda Institutului de Politici Publice. Marja de eroare este de 2,84%.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.