Politică

PAS: GUVERNUL COMPROMITE REFORMA JUSTIŢIEI ŞI VREA SĂ SUBORDONEZE JUSTIȚIA INTERESELOR POLITICE

20 ianuarie, 2020

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a acuzat Guvernul Dodon de „compromiterea totală a reformei justiției și de încercarea de a subordona justiția intereselor politice”.

Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, liderul partidului, Maia Sandu, care consideră că „măsurile propuse în actualul concept de reformă și în proiectul de lege se deosebesc mult de cele promovate de guvernul anterior pe care l-a condus ea”.

„În primul rând, aceasta se referă la înlocuirea evaluării externe a judecătorilor cu una internă, la revenirea la acele mecanisme care şi-au dovedit ineficiența. Iar evaluarea procurorilor nici măcar nu se subînţelege. În al doilea rând, mecanismul de evaluare va fi sub control politic. Amintesc că noi am insistat pe efectuarea unei evaluări externe de către experți profesioniști și integri, atraşi în principal din străinătate. Aceasta era singura modalitate de a curăța sistemul. Acum, Guvernul insistă pe o procedură simplă, care să fie realizată de reprezentanții sistemului. Însă de-a lungul anilor, ne-am convins în practică că acest lucru nu ne permite să scăpăm de elementul de corupție din sistemul judiciar”, crede politicianul.

Potrivit ei, „acest mecanism poate fi folosit împotriva judecătorilor care nu corespund preferințelor politice” ale autorităților.

„Evaluarea va fi realizată de un complet de judecători din subordinea Consiliului Superior al Magistraturii, format în baza structurilor existente. Iar prin comisia juridică a Parlamentului, politicienii vor controla numirea în acest colegiu. Principalul risc este că Dodon, datorită activității unui astfel de mecanism de evaluare, va putea scăpa de judecătorii care nu doresc să joace după regulile lui”, susţine Sandu.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.