Politică

IGOR DODON A REITERAT NECESITATEA ADOPTĂRII PACHETULUI DE LEGI REFERITOARE LA AUTONOMIA GĂGĂUZĂ

22 ianuarie, 2020

Preşedintele Igor Dodon a reiterat necesitatea adoptării pachetului de legi referitoare la Autonomia Găgăuză. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta şeful statului a declarat marţi, în cadrul unui briefing la Comrat, după întrevederea cu deputaţii Adunării Populare a Găgăuziei (APG).

„Legislaţia Moldovei trebuie să corespundă cu Regulamentul Găgăuziei (legea supremă a Autonomiei Găgăuze)”, a spus Dodon.

El a menţionat că „aceasta este o veche problemă, care nu se mai rezolvă de peste 25 de ani”.

„Susțin adoptarea legilor în forma în care au fost convenite cu APG. Amintesc că, în 2018, majoritatea parlamentară de atunci a adoptat legile în altă redacţie. Astăzi am vorbit inclusiv despre procedura prin care vom lucra cu colegii din APG. Am convenit ca aceste legi să-mi fie transmise în formă actualizată și le vom transmite Parlamentului din numele Președintelui”, a spus Dodon.

Președintele a menționat că ultima sa întâlnire în format extins cu deputații APG a avut loc în 2018, după care nu a semnat „pachetul de legi găgăuze”.

„Atunci am fost rugat aici să nu semnez legile care au fost convenite cu dumneavoastră, dar care au fost adoptate în altă redacţie. Aceasta am şi făcut”, a spus el.

În opinia sa, Chișinăul și Comratul au nevoie de un dialog pe toate platformele.

„Astăzi am avut un dialog foarte bun. Pentru interacțiune, trebuie să folosim orice platforme. Și, nu în ultimul rând, prin reluarea activității Grupului de lucru al Parlamentului RM și APG”, a declarat șeful statului.

Potrivit lui Dodon, în dialogul cu deputații APG au fost abordate alte două seturi de probleme: privind deconcentrarea unui şir de servicii (inclusiv serviciul fiscal și poliția) și privind inițiativele sociale.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.