Politică

GUVERNUL A APROBAT MODIFICAREA CONSTITUŢIEI REFERITOR LA MODUL DE NUMIRE A JUDECĂTORILOR

23 ianuarie, 2020

Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri un proiect de lege de modificare a Constituţiei, care se referă la procedura de numire a judecătorilor.

Potrivit agenţiei INFOTAG, ministrul Justiţiei, Fadei Nagacevschi, a spus că modificările prevăd excluderea termenului de cinci ani, când judecătorii sunt numiţi pe un termen de probă. Aceasta va contribui la consolidarea independenţei în sistemul judiciar.

"Totodată, se anulează prevederea prin care judecătorii instanţelor primare şi secundare sunt numiţi de către Preşedinte, iar membrii Curţii Supreme de Justiţie - de către Parlament. Practica arată că Parlamentul adesea tergiversează acest proces din cauză că jocurile politice împiedică găsirea numărului necesar de voturi în susţinerea hotărârilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Propunem ca Preşedintele să numească toţi judecătorii până la atingerea plafonului de vârstă la propunerea CSM ", a spus el.

Ministrul a subliniat că şeful statului va putea respinge candidatura propusă de CSM doar o singură dată şi va fi obligat să semneze decretul de numire, în cazul în care candidatura va fi înaintată repetat.

Potrivit lui, documentul prevede că membrii CSM vor avea un mandat unic de şase ani, fără dreptul de numire repetată. Potrivit noilor modificări, cel puţin jumătate din membrii CSM ar trebui să fie aleşi din rândul judecătorilor.

Nagacevschi a amintit că proiectul de lege a fost avizat pozitiv de organismele internaţionale, inclusiv de către Comisia de la Veneţia, în 2018.

"După aprobarea în Guvern, proiectul de lege va fi trimis spre examinare Curţii Constituţionale, iar apoi ar putea fi trimis repetat Comisiei de la Veneţia pentru avizare, pentru ca toţi să fie convinşi că intenţiile şi acţiunile noastre sunt în interesul societăţii", a spus el.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2020.01.23 11:09 Fima
    Nu stiu daca asta este un pas corect si democratic.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.