Politică

PRIMARUL DE BĂLȚI A ATRAS ATENȚIA PRIM-MINISTRULUI MOLDOVEI ASUPRA CELOR MAI ACUTE PROBLEME ALE MUNICIPALITĂȚII

14 februarie, 2020

Cele mai acute probleme ale municipiului Bălți au fost identificate în ajun, în cadrul unei reuniuni a prim-ministrului Republicii Moldova Ion Chicu cu consilierii municipali și membrii administrației orașului. Primarul de Bălți, Renato Usatîi, a prezentat problemele orașului și a menționat că „cetățenii și angajații primăriei mizează pe interacțiunea cu autoritățile centrale”.

Potrivit agenției INFOTAG, el s-a plâns că, de ceva timp, administrația locală nu are dreptul să emită actele permisive pentru lanțurile de vânzare cu amănuntul care operează în municipalitate.

„Nu avem nimic de-a face cu autorizațiile și, prin urmare, rețelele comercializează acolo unde vor și ce doresc. Orașul ar trebui să poată influența aceste structuri”, este încrezut primarul de Bălți.

El și-a exprimat nemulțumirea față de suma resurselor alocate de autoritățile centrale pentru reparația clădirilor din Bălți.

„În anul 2019, din 209 mil. lei alocați pentru întreaga țară, orașul Bălți nu a primit niciun ban. În 2020, pentru aceste scopuri vor fi transferate 110 mil. lei, iar Bălți - al doilea oraș ca mărime din țară, va primi doar 500 mii de lei. Vom putea repara doar o singură grădiniță”, a spus primarul.

De asemenea, Renato Usatîi consideră că autorităților locale ar trebui să li se acorde dreptul de a determina desinestătător nivelul de remunerare pentru angajați.

„Un inspector fiscal din Bălți are un salariu de până la 4,5 mii de lei, iar colegul său în aceeași funcție din Inspectoratul Fiscal Principal de la 10 la 12 mii de lei. Este clar de ce primăria are o lipsă acută de personal. O altă problemă sunt clădirile nefolosibile din municipalitate, care se află la bilanțul ministerelor. Acestea pot fi reparate și oferite drept locuințe medicilor, inginerilor și profesorilor. Astfel, am putea contribui la stoparea exodului populației”, susține primarul de Bălți.

Ion Chicu a subliniat că membrii Guvernului „nu stau în birourile lor, ci vizitează regulat teritoriile”.

„Încercăm să înțelegem problemele localităților din țară și să găsim o soluție comună pentru acestea. Este necesar să sincronizăm activitățile organelor centrale cu autoritățile locale”, a spus prim-ministrul.

De asemenea, Ion Chicu a mers la Spitalul Clinic Municipal Bălți, precum și la Centrul Multifuncțional al ASP Bălți, pentru a se informa despre procesul de obținere a permiselor auto. Conducerea Centrului a comunicat despre existența rândurilor la programarea la proba practică pentru obținerea categoriei B. În ultimele 30 de zile, cozile s-au redus de la 2,5 luni până la 1,5 luni. Responsabilii au asigurat că în perioada următoare vor fi întreprinse acțiuni pentru micșorarea lor.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.