Politică

PSRM ŞI PDM AU SEMNAT ACORDUL DE CREARE A COALIŢIEI

16 martie, 2020

Partidul Socialiștilor (PSRM) și Partidul Democrat (PDM) au semnat luni acordul de creare a coaliției de guvernare. Potrivit agenţiei INFOTAG, semnarea solemnă a avut loc la Parlament, iar noua majoritate se va numi „Platforma social democrată pentru Moldova”.

Președinta PSRM, Zinaida Greceanîi, a subliniat că la baza documentului „se află acordul politic din Partidul Socialiștilor și blocul ACUM, semnat în vara anului 2019”. Greceanîi consideră că noua alianță este „un pas important pentru asigurarea stabilității sociale, politice și economice”.

„O astfel de stabilitate este necesară, având în vedere perioada dificilă legată de epidemia de coronavirus care a zguduit țara. PSRM, împreună cu PDM reformat, vor răspunde cerinţelor cetățenilor care au fost precizate în acordul din 2019”, a spus ea.

Liderul PDM, Pavel Filip, a menționat că partidul va deveni garantul „îndeplinirii Acordului de Asociere cu UE, al stabilirii relațiilor bune cu vecinii și al menținerii unei politici externe echilibrate”.

Potrivit acordului, „părțile se angajează să asigure stabilitate politică, dezvoltare economică durabilă a ţării, îmbunătăţirea nivelului de trai al cetăţenilor, sporirea capacităţilor statului de a reacţiona la noile provocări şi crize, gen pandemii, realizarea proiectelor naţionale de infrastructură şi consolidarea statului de drept”. Prioritatea parteneriatului politic dintre PSRM și PDM este „consolidarea eforturilor pentru a spori calitatea vieţii cetăţenilor şi a fortifica Republica Moldova, care să devină un stat european prosper.”.

Filip a subliniat că „aceasta este o decizie asumată, pe care cele două partide o iau într-o situație extrem de dificilă”.

„Considerăm că crearea majorității parlamentare oficiale și activitatea comună în Guvern ne vor permite să rezolvăm mai bine problemele cetățenilor, să sporim eficiența Guvernului, să asigurăm dezvoltarea economică, să atragem investiții”, a spus Filip.

Liderii celor două partide au remarcat că acordul prevede toate condițiile de cooperare pentru soluționarea problemelor de politică internă și externă. Ei au menționat că toate acordurile internaționale semnate anterior de Moldova rămân în vigoare, iar promovarea unei „politici externe echilibrate este prioritatea RM”.

Potrivit lor, premierul Ion Chicu va rămâne în fruntea Guvernului, la fel și speakerul Zinaida Greceanîi în fruntea Parlamentului. În același timp, în Guvern vor fi schimbări de cadre prin acordarea unui şir de funcții ministeriale reprezentanților PDM.

La formarea Guvernului Chicu în noiembrie 2019, PDM a acceptat să sprijine Cabinetul de miniştri format de socialiști. Din cei 10 membri ai Guvernului, 5 au fost anterior consilieri ai Președintelui. PSRM are 37 din 101 mandate de deputat. PDM a avut 29 de mandate, însă șapte deputați au părăsit fracțiunea în februarie, în semn de dezacord faţă de crearea unei coaliții cu socialiștii. Noua coaliție de guvernământ poate include 59 de deputați.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.