Politică

MAJORITATEA PARLAMENTARĂ A ÎMPIEDICAT DESFĂŞURAREA ŞEDINŢEI PARLAMENTULUI ÎN CONDIŢIILE STĂRII DE URGENŢĂ

02 aprilie, 2020

Majoritatea parlamentară a împiedicat desfăşurarea şedinţei Parlamentului Moldovei, programată pentru joi, condiţiile stării de urgenţă. Potrivit reporterului agenţiei INFOTAG, la ședință urma să fie audiat premierul Ion Chicu, care intenționa să prezinte Legea cu privire la instituirea unor măsuri suplimentare de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență.

La şedinţă nu s-au prezentat Partidului Socialiștilor și fracțiunea Partidului Democrat, care, pe 16 martie, au format o coaliţie de guvernare în număr de 58 (din 101) deputaţi. Ei au declarat din timp că susţin legea adoptată de Guvern.

Ședința Parlamentului nu a avut loc din lipsă de cvorum, căci în sală erau prezenţi doar 39 de deputați. Anunţând despre aceasta, președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a părăsit sala de şedinţe. Ea a mulțumit premierului Ion Chicu pentru prezență, lucru la care opoziţia a început să strige „Rușine!”. În lipsa speakerului, deputaţii din partidele de opoziţie, care au venit la şedinţă, şi-au exprimat indignarea faţă de acţiunile majorităţii parlamentare.

Liderul grupului parlamentar „Pro Moldova”, Andrian Candu, a calificat situația drept „circ organizat de majoritatea parlamentară și de Guvern”.

„Din păcate, majoritatea parlamentară nu respectă procedurile democratice elementare. Este o obrăznicie din partea deputaţilor. Suntem dezamăgiţi de acţiunile lor. Într-o situație normală, pentru ca procedura să fie respectată, premierul trebuia să prezinte în Parlament proiectul de lege pentru care îşi asumă răspunderea”, a spus el.

Deputatul din partea Partidului Acțiune și Solidaritate, Sergiu Litvinenco, a declarat că „majoritatea parlamentară a încălcat procedurile stabilite, necesare pentru ca legea să intre în vigoare”.

„Acțiunile lor înseamnă, în esență, că legea poate fi declarată neconstituțională. Comportamentul majorității parlamentare este o batjocură la adresa cetățenilor”, a subliniat deputatul, cerându-şi scuze în faţa poporului din partea întregului Parlament.

Vicespeakerul şi deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari, a menţionat că parlamentarismul în Moldova degradează din cauza unor astfel de acțiuni.

În ajun, Guvernul a adoptat Legea cu privire la instituirea unor măsuri suplimentare de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență. Legea prevede o serie de măsuri privind amânarea plăților fiscale, reducerea anumitor taxe, simplificarea procedurii de înregistrare a șomerilor, creșterea asistenței sociale pentru grupurile vulnerabile și a plăţilor pentru îngrijirea copiilor.

În condițiile în care ședința Parlamentului nu a mai avut loc, premierul Ion Chicu a prezentat proiectul de lege în cadrul unei conferințe de presă în fața reporterilor. Ieșind din sala de şedinţe, vicespeakerul Mihai Popşoi a încercat să întrerupe discursul acestuia, strigând: „Rușine!”

Potrivit legislaţiei, premierul este obligat să prezinte legea în parlament. Legea intră în vigoare dacă Parlamentul, în decurs de 72 de ore de la prezentarea legii în legislativ, nu înaintează vot de încredere Guvernului. Inițiativa în acest sens poate veni din partea unui grup de cel puțin 34 din 101 deputați.

În situația creată, majoritatea parlamentară consideră că legea intră în vigoare automat, deoarece Parlamentul nu s-a convocat în şedinţă.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2020.04.02 16:13 Efim
    Polnii parafin, razve tac mojno postupati?
  2. 2020.04.02 16:18 Vlada
    PSRM si PDM a adatat ce ei pot sa fac... Nu este frumos, de loc!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.