Politică

PLATFORMA DA VA CONTESTA LA CUTEA CONSTITUŢIONALĂ UN ŞIR DE PREVEDERI ALE PACHETULUI DE MĂSURI ANTICRIZĂ, PROPUSE DE GUVERN

06 aprilie, 2020

Platforma DA va contesta la Cutea Constituţională un şir de prevederi ale pachetului de măsuri anticriză, propuse de Guvern. Potrivit agenției INFOTAG, despre aceasta a comunicat, luni, la un briefing, preşedintele fracţiunii parlamentare a partidului, vicespeakerul Parlamentului, Alexandru Slusari.

El a amintit că legea a fost aprobată săptămâna trecută de guvern prin asumarea răspunderii în fața Parlamentului și a intrat în vigoare după 72 de ore, deoarece nimeni nu a înaintat o moţiune de cenzură împotriva Guvernului.

Slusari a subliniat că partidul va contesta doar acele puncte „care, în contextul luptei împotriva pandemiei, se pot transforma în noi scheme tenebre”.

„Acest lucru se referă la trei prevederi. În primul rând, privind activitatea magazinelor duty-free, privind modificările la legea cu privire la produsele din tutun și introducerea unui nou mecanism de colectare a impozitelor (privind exploatarea resurselor minerale)”, a spus vicepreședintele Parlamentului.

Potrivit lui, argumentele ministrului Finanțelor, Serghei Pușcuţa, nu i-au convins pe deputați de necesitatea acestor măsuri.

„Domnul Pușcuţa spune că măsurile de duty-free sunt concepute pentru a proteja producătorii autohtoni (de dubla impozitare – „I.”). În lege există într-adevăr un punct care poate fi interpretat în acest fel. Există însă şi un altul, care vorbește despre „rambursarea accizelor la mărfurile importate”. Aici se poate presupune că mărfurile vândute la intrarea în Republica Moldova în regim duty-free, de exemplu țigările, pot fi scutite de accize. Și dacă Guvernul precedent a decis să lipsească de posibilitatea de a vinde mărfuri accizabile în regim duty-free la intrare (care este un know-how moldovenesc), atunci legea adoptată de Guvern deschide din nou această cutie a Pandorei”, a remarcat deputatul.

Potrivit deputatului Dinu Plîngău, sesizarea la Curtea Constituțională va înlocui votul de neîncredere în Guvern pentru a anula măsurile propuse.

„Aceste trei prevederi nu au nicio legătură cu sistemul de sănătate şi nici cu acțiunile necesare a fi întreprinse în situația de criză în economie. Dimpotrivă, unele dintre ele pot provoca prejudicii economice”, a spus deputatul.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2020.04.07 10:11 Fima
    Dl Slusari este lider adavarat, care sta cu popor, cu fermierii si cei care locuesc la satele moldovenesti...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.