Politică

CURTEA CONSTITUŢIONALĂ A RECUNOSCUT DREPT NECONSTITUŢIONALĂ LEGEA ADOPTATĂ DE GUVERN PRIVIND MĂSURILE EXTREME ÎN ECONOMIE

10 aprilie, 2020

Curtea Constituţională a recunoscut drept neconstituţională legea adoptată de Guvern prin angajarea răspunderii în faţa Parlamentului privind măsurile extreme în economie în legătură cu pandemia de coronavirus. Potrivit agenției INFOTAG, despre aceasta a comunicat, joi seara, prim-ministrul Ion Chicu.

„Trebuie să vin cu o informație foarte neplăcută. Astăzi, Curtea Constituțională a suspendat legea adoptată de Guvern cu privire la instituirea unor măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență. Adresarea la Curtea Constituțională a fost efectuată de câțiva deputați din opoziţie. În rezultat, legea nu mai intră în vigoare. Aceasta înseamnă că Guvernul nu mai are dreptul să achite ajutorul de șomaj pentru cei rămaşi fără de lucru. Guvernul nu poate achita pentru copii 975 de lei, nu poate restitui agenţilor economici, care plătesc salariul pe martie, acele 45% din fondul de salariu, nu-i poate scuti pe de deţinătorii de patentă de plata respectivă în această perioadă în care ei nu lucrează. Guvernul nu poate diminua cota TVA pentru HoReCa de la 20% la 15% și Guvernul nu poate amâna către 25 iulie taxa pentru plata locală pentru agenții economici”, a spus Chicu.

El a dat vina pentru aceasta pe deputații de opoziție, care au contestat la Curtea Constituțională anumite prevederi ale legii adoptate.

„Acesta este prețul acțiunilor acestor politicieni, iar oamenii au de suferit. Va trebui să convocăm de urgență o şedinţă a Comisiei pentru Situaţii Excepţionale pentru a lua alte decizii radicale”, a spus Chicu.

Legea privind instituirea unor măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență a fost adoptată de Guvern pe 1 aprilie. Aceasta prevedea o serie de măsuri pentru amânarea plății impozitelor, reducerea anumitor impozite, simplificarea procedurii de înregistrare a șomerilor, majorarea asistenței sociale pentru păturile social-vulnerabile și a plăţii pentru întreţinerea copiilor.

Potrivit legislaţiei, premierul este obligat să prezinte legea în Parlament. Legea intră în vigoare dacă Parlamentul, în decurs de 72 de ore de la prezentarea legii în Parlament, nu înaintează vot de neîncredere Guvernului.

Însă pe 2 aprilie, coaliția de guvernământ, formată din deputații Partidului Socialiștilor și ai Partidului Democrat, nu s-a prezentat în Parlament. Şedinţa nu a avut loc din lipsă de cvorum. Deputații majorității parlamentare au considerat că legea va intra în vigoare automat, deoarece Parlamentul nu s-a întrunit în ședință. Însă Curtea Constituțională a ajuns la concluzia că procedura de adoptare a legii a fost încălcată, deoarece premierul nu a prezentat deputaților legea adoptată de Guvern prin asumarea răspunderii.

Curtea Constituțională a examinat sesizarea deputaților din opoziție, care nu contestat nu procedura și nici legea, ci anumite prevederi ale acesteia. În special, au fost contestate un şir de prevederi adoptate de Guvern pentru magazinele duty-free, modificările la legea privind produsele din tutun, precum și introducerea unui nou mecanism de impozitare la acţiunile de extragere resurselor minerale. Aceste prevederi au fost incluse de către guvern în legea adoptată în regim de urgență. Deputații din fracțiunile de opoziție consideră că aceste prevederi au o componentă de corupție.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.