Politică

DECLARAŢIILE PRIM-MINISTRULUI ION CHICU AU PROVOCAT UN SCANDAL ÎN RELAŢIILE CU ROMÂNIA

25 mai, 2020

Declaraţiile prim-ministrului Ion Chicu au provocat un scandal în relaţiile cu România. Potrivit agenției INFOTAG, Ambasadorul Moldovei, Mihai Gribincea, a fost chemat la MAE al României, ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, l-a sunat pe omologul său moldovean, Oleg Ţulea, iar MAE al României a venit cu o declaraţie.

În document, declaraţiile premierului Ion Chicu sunt numite „complet inacceptabile”, „inadecvate” şi „denotă o profundă lipsă de respect la adresa României”.

„MAE al României consideră că declaraţiile premierului Ion Chicu sunt complet inacceptabile și își exprimă dezacordul puternic față de conținutul acestora. Declarațiile lui Ion Chicu sunt cu atât mai inadecvate cu cât, în contextul actual al pandemiei de COVID-19, România a oferit, în mod dezinteresat, un sprijin substanțial Republicii Moldova, demonstrând solidaritate și fiind astfel alături, în mod concret, de cetățenii Republicii Moldova într-un moment foarte dificil”, se arată în document.

Potrivit autorilor, „MAE apreciază că aceste declarații denotă o profundă lipsă de respect la adresa României și a relației bilaterale privilegiate de parteneriat strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova”.

„Implementarea reformelor asumate prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană nu reprezintă numai o obligație pentru Republica Moldova, ci și garanția prosperității pentru cetățenii săi. Bunăstarea cetățenilor Republicii Moldova nu poate fi asigurată prin declarații publice care denotă un limbaj rudimentar, ci numai prin eforturi în direcția construirii unui stat de drept solid și cu instituții democratice. Așa cum a demonstrat inclusiv în această perioadă, România va fi și în viitor un pilon de sprijin pentru cetățenii Republicii Moldova”, se menţionează în declaraţia MAE al României.

Vineri, prim-ministrul Ion Chicu l-a criticat pe reţelele sociale pe deputatul Parlamentului European din partea României, Siegfried Mureşan, care este şi preşedintele Comitetului parlamentar pentru cooperare RM-UE. Mureşan a declarat anterior că „Guvernul Republicii Moldova nu desfăşoară reforme şi s-a pomenit nepregătit pentru criza provocată de pandemia de coronavirus”.

Chicu a reacţionat dur la declaraţiile lui Mureşan, întrebându-se ce a făcut eurodeputatul pentru ca numărul cazurilor de infectare de COVID-19 să fie mai mic în România.

„Stau si mă uit eu la băiețașii ăștia români oploșiți prin structurile europene, care vin cu „patronajul” peste noi... Ratați, nimic în viață și în țară realizat, numai de „adus mingi” buni. Ce-ai făcut, june, în țara ta, că geme de cea mai mare corupție din Europa? Ai numai în județul Suceava jumătate din numărul de bolnavi COVID-19 înregistraţi în toată țara mea. Şi medici, cam tot atâți. Județele moldovenești au 40% din decedați din total pe România. Și de două ori mai mulți decedați moldoveni în dreapta Prutului decât în stânga, deşi numărul populației este egal. Pentru noi este foarte importantă opinia cetățenilor noștri despre activitatea Guvernului. Și doar critica moldovenilor pentru noi contează. Atacurile concertate ale unor personaje, cu pretenții de avocați ai Moldovei, pot să-i impresioneze doar pe patronii lor. Pe mine – deloc”, a declarat Chicu.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2020.05.25 14:06 Nicu
    Nu se poate asa, ei sunt fratii nostrii mai mari...
  2. 2020.05.25 14:09 Zosim
    Pozitia a lui Chicu este corecta!
  3. 2020.05.25 14:10 Xoria
    Nu este frumos, de loc din partea dl Chicu.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.