Politică

UN EXPERT CONSIDERĂ CĂ SUA NU-L POT EXTRĂDA PE VLADIMIR PLAHOTNIUC ÎN MOLDOVA FĂRĂ A AVEA ACORD DE EXTRĂDARE

17 iunie, 2020

Directorul Institutului de Iniţiative Strategice, politologul, analistul politic Vladislav Kulminski, consideră că „Statele Unite nu-l pot extrăda pe Vladimir Plahotniuc în Moldova fără a avea un acord de extrădare”. Potrivit agenției INFOTAG, despre aceasta el a scris pe pagina sa de facebook, numind cererea procurorului general către SUA „un fals evident”.

„Extrădarea din SUA este posibilă numai dacă există un acord bilateral de extrădare, în care sunt stipulate clar infracțiunile pentru comiterea cărora o persoană poate fi extrădată. Nu există un astfel de acord între Moldova și SUA. Statele Unite au acorduri de extrădare cu peste 100 de state. Moldova nu se numără printre ele”, a amintit expertul.

El a vorbit, de asemenea, despre procesul complex de extrădare a unui cetățean străin, la care participă Departamentul de Stat al SUA, Departamentul de Justiție, tribunalul de district și alte câteva instituții de stat.

„Acest proces cu mai multe etape este conceput pentru a preveni abuzul. Dacă este aprobat, procesul durează cel puțin un an, chiar și zeci de ani. În baza Convenției ONU împotriva criminalităţii transnaționale organizate, în baza căreia Procuratura a depus demersul său analfabet din punct de vedere legal, nu a fost făcută nicio extrădare din Statele Unite (dacă nu mă înșel). Niciodată, niciuna”, a subliniat Kulminski.

În opinia sa, falsul cu extrădarea este necesar „pentru ca un lider să aibă posibilitatea să fluture cu documente nesemnificative și nejustificate din punct de vedere juridic despre extrădarea lui Plahotniuc pentru realegerea sa”.

„El (Președintele Igor Dodon – „I.”) vrea să le arate alegătorilor săi înșelați de sute de ori că „investighează” furtul miliardului și nu în zadar ocupă o clădire imensă din centrul orașului, din banii contribuabililor, care, spre deosebire de el însuși, sunt nevoiți să trăiască într-o sărăcie îngrozitoare”, a spus expertul.

Totodată, Kulminski este de părere că „acest demers de extrădare negândit și nepregătit poate servi drept motiv pentru adresarea în instanță cu afirmaţii despre caracterul politic al persecuției, deoarece cererea Procuraturii Moldovei a fost emisă în baza unei înţelegeri inaplicabile, iar acest lucru dovedește într-o oarecare măsură origine sa politică, dar nu juridică”.

„La rândul său, acest lucru va complica foarte mult acțiunile ulterioare în privinţa lui Plahotniuc și poate chiar îl va ajuta în chestiunea privind azilul politic în vreo țară. Poate că anume acest scop este urmărit de Procuratură”, a conchis Kulminski.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2020.06.17 13:19 Stanislav
    Daca dl procuror nu stie despre asta de ve anume el a fost ales procuror general, ca asa este convinabil pentru dl Dodon&
  2. 2020.06.17 13:22 Andrei
    Asta inseamna ca dl Plahotniuc nu sa intoarce in Moldova nici peste 10-15 ani?
  3. 2020.06.17 13:22 Stanislav
    De ce noi nu avem acest acord?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.