Politică

​DUNJA MIJATOVIC: MOLDOVA TREBUIE SĂ RATIFICE CONVENŢIA DE LA ISTANBUL

26 iunie, 2020

Republica Moldova trebuie să ratifice Convenţia de la Istanbul, să intensifice măsurile de combatere a discursului de ură, să extindă accesul la servicii de sănătate de calitate şi la locuinţe accesibile, precum şi să dezvolte o societate incluzivă.

Potrivit agenţiei INFOTAG, acest lucru este menţionat în raportul publicat joi de Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatovic, despre vizita în Moldova din martie, cu recomandări în domeniul violenţei împotriva femeilor şi violenţei în familie, drepturilor copiilor, persoanelor cu dizabilităţi şi romilor, precum şi în combaterea discursului de ură şi realizarea dreptului la locuinţă şi sănătate.

Documentul evidenţiază progresele în ceea ce priveşte adaptarea legislaţiei şi practicilor privind violenţa în familie la standardele internaţionale.

"Guvernul trebuie să se asigure că societatea are informaţii exacte despre adevărata natură şi amploarea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei în familie, precum şi despre măsurile prevăzute în Convenţia de la Istanbul pentru a răspunde şi a preveni aceste încălcări", a subliniat Mijatovic.

Potrivit ei, trebuie majorat numărul de adăposturi şi servicii auxiliare de asistenţă pentru victimele violenţei domestice, iar accesul acestora la justiţie să fie îmbunătăţit. De asemenea, trebuie îmbunătăţită capacitatea poliţiei, a procuraturii şi organelor judiciare de a investiga eficient plângerile şi de a examina cauzele, ţinând cont de factorii de gen.

Comisarul şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la cazurile de incitare la ură, în special din partea liderilor politici în timpul campaniilor electorale şi după acestea, îndreptate împotriva femeilor şi reprezentanţilor minorităţilor sexuale.

"Funcţionarii de stat şi liderii publici trebuie nu doar să nu participe la instigarea la ură, ci şi să declare clar dezacordul lor cu astfel de manifestări, să lupte cu acestea prin prevenirea, urmărirea penală şi diseminarea opiniilor opuse. Pentru aceasta, trebuie ajustată structura juridică şi instituţională existentă, care ar asigura o protecţie eficientă împotriva instigării la ură, inclusiv în baza orientării sexuale şi a identităţii de gen. Autorităţile moldoveneşti trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru lupta împotriva discursului de ură şi să-şi transpună obligaţiile într-o strategie vizibilă", a spus ea.

De asemenea, comisarul îndeamnă autorităţile Moldovei "să reformeze sistemul de prestare a serviciilor de psihiatrie pentru a elimina treptat practicile de aplicare a măsurilor impuse".

Mijatovic este convinsă că autorităţile trebuie să dezvolte accesul la locuinţe şi servicii medicale de calitate pentru toţi. Ea recomandă efectuarea unei evaluări complexe a necesităţilor pentru a lua măsuri ce vor soluţiona problema insuficienţei de locuinţe sociale şi accesibile, precum şi a accesului limitat la apă şi canalizare. De asemenea, ea îndeamnă insistent autorităţile să majoreze cheltuielile pentru sănătate, pentru ca serviciile medicale să fie accesibile inclusiv în mediul rural şi pentru grupurile defavorizate, în scopul îmbunătăţirii calităţii serviciilor de sănătate şi asigurării plăţii şi protecţiei personalului medical în măsură proporţională.

"Autorităţile trebuie să lupte cu fenomenul plăţilor informale pentru a depăşi o barieră importantă pentru sănătatea generală", a spus ea.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2020.06.26 17:56 Snrjana
    Dunea are dreptate la o 100 de procente, la noi tot asa si este.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.