Politică

SONDAJ: IGOR DODON ŞI MAIA SANDU CONTINUĂ SĂ FIE FAVORIŢII LA VIITOARELE ALEGERI PREZIDENŢIALE

30 iunie, 2020

Actualul Preşedinte Igor Dodon şi preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, continuă să fie favoriţii la viitoarele alegeri prezidenţiale. Despre aceasta arată datele sondajului Vox Populi, realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor în iunie 2020.

Luni, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, directorul Asociaţiei, Victor Mocanu, a menţionat că 35,8% din respondenţi sunt gata să voteze pentru Dodon, 19,6% pentru Maia Sandu, 5,5% pentru Andrei Năstase (preşedintele Platformei DA), 4,1% pentru Renato Usatîi (preşedintele "Partidului Nostru"), 1,9% pentru Pavel Filip (preşedintele PDM).

În acelaşi timp, 26,8% dintre respondenţi fie sunt indecişi, fie nu au încredere în niciun politician, fie nu ar participa la vot. Ţinând cont de numărul respondenţilor decişi, Igor Dodon ar obţine 48,9% din voturi, iar Maia Sandu - 26,8%.

Dacă duminica viitoare în Moldova ar avea loc alegeri parlamentare în baza sistemului electoral proporţional, pentru Partidul Socialiştilor ar vota 35,9% dintre respondenţi, pentru PAS - 19,8%, pentru Platforma DA - 5,2%, pentru "Partidul Nostru" - 4,5%. Pentru PDM sunt gata să voteze 2,9% din respondenţi, pentru Partidul Şor - 1,7%, pentru "Pro Moldova" - 1,3%. În acelaşi timp, peste un sfert din participanţii la sondaj sunt indecişi sau susţin că nu vor participa la vot.

Ţinând cont de numărul alegătorilor decişi, PSRM ar acumula 48,7%, PAS - 26,9%, Platforma DA - 7%, "Partidul Nostru" - 6,1%. Celelalte partide nu ar depăşi pragul electoral pentru accederea în organul legislativ.

Totodată, 63,1% dintre respondenţi au o atitudine pozitivă faţă de intenţiile autorităţilor de a obţine creditul de la Federaţia Rusă, iar 29,4% au o atitudine negativă şi extrem de negativă. 54,3% dintre participanţi au o atitudine pozitivă faţă de participarea militarilor moldoveni la parada din Piaţa Roşie din 24 iunie, iar 36,8% au o atitudine negativă. 51,3% dintre respondenţi au o atitudine pozitivă faţă de măsurile luate de autorităţi în timpul pandemiei, iar 45,1% au o atitudine negativă şi extrem de negativă. În acelaşi timp, doar 19,6% dintre respondenţi consideră că acţiunile politicienilor contribuie la consolidarea societăţii, iar 69,2% cred că acestea mai degrabă dezbină.

Sondajul a fost realizat în perioada 20-27 iunie în baza apelurilor telefonice. La sondaj au participat 1127 de cetăţeni din 387 de localităţi ale ţării (cu excepţia Transnistriei). Marja de eroare este de 3%.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.