Politică

​AMBASADORUL SUA: CEREREA DE EXTRĂDARE A LUI VLAD PLAHOTNIUC ESTE ÎN PROCES DE EXAMINARE

01 iulie, 2020

Ambasadorul SUA în RM, Dereck Hogan, a confirmat că SUA au primit cererea privind extrădarea ex-preşedintelui PDM, Vlad Plahotniuc, şi este în proces de examinare.

Potrivit agenției INFOTAG, diplomatul a menţionat la postul de televiziune TV8 că nu poate oferi alte detalii „anume pentru că procesul a fost lansat”. Cu toate acestea, Hogan a subliniat că „există o legătură directă între autoritățile relevante dintre SUA și Republica Moldova”. El a menţionat că „nu poate spune cât va dura acest proces”.

De asemenea, Hogan a spus că vede „schimbări pozitive” în Procuratura Generală.

„De exemplu, în urmă cu un an, mulți reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale și ai opoziției au explicat că au simțit frică referitor la aplicarea legii (în Republica Moldova). Pentru că Procuratura a servit ca instrument politic. Acum situația s-a schimbat. Reprezentanții opoziției și ai societății civile confirmă acest fapt. Și, în această privință, am văzut într-adevăr pași pozitivi. Dar noi vrem să vedem un progres mai mare în dosarele de rezonanţă și cred că aceasta este posibil”, a spus el.

Diplomatul a spus că „are un dialog cu procurorul general, încearcă să înțeleagă abordările acestuia pentru soluționarea dosarelor de rezonanţă și speră să le vadă încheiate foarte curând”.

Potrivit lui, faptul că investigarea furtului miliardului nu a fost încă finalizată este o „problemă serioasă”.

„Investigarea furtului afectează imaginea Republicii Moldova, arată că această țară suferă de o corupție omniprezentă. Și sper că Procuratura va încheia acest caz, iar toți cei implicați în furt vor fi trași la răspundere”, a spus el.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.