Politică

MINISTRUL DE EXTERNE A FĂCUT BILANŢUL IMPLEMENTĂRII ACORDULUI DE ASOCIERE CU UE ŞI A TRASAT PRIORITĂŢILE PENTRU VIITOR

03 iulie, 2020

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Ţulea, a făcut bilanţul celor șase ani de implementare a Acordului de Asociere cu UE și a trasat prioritățile pentru viitor.

Potrivit agenţiei INFOTAG, vineri, la un briefing, el a spus că „de-a lungul acestor ani, 360 de dispoziții ale legislaţiei naţionale au fost ajustate la standardele UE, iar alte 130 au fost ajustate parţial”.

„Aproximativ 65-66% din exporturi sunt orientate pe piețele UE. Circa 2,3 milioane de cetățeni au putut beneficia de regimul fără vize. Chiar și în pofida pandemiei, în prima jumătate a acestui an am reușit să îndeplinim 40 de angajamente asumate anterior, care se referă la domenii precum transportul, protecția mediului și eliminarea barierelor tehnice în comerț. A fost adoptată Strategia Națională Antidrog pentru anii 2020-2027, legi privind achizițiile publice în sectorul energetic, resursele de apă, ramura transporturilor și serviciilor poștale”, a spus diplomatul.

Printre alte condiții care au fost îndeplinite se numără „adoptarea legii privind combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, a fost creat grupul de interacțiune Letonia-Moldova pentru a investiga furtul miliardului, a fost anulat programul de dobândire a cetățeniei în schimbul investițiilor, a fost adoptată legea privind organizațiile necomerciale, care trece prin proceduri suplimentare”.

„În a doua jumătate a anului vom defini o nouă agendă pentru implementarea Acordului de Asociere pentru a elabora apoi un plan de acțiuni pentru anii următori”, a spus Ţulea.

El a spus că la 1 iulie a participat la reuniunea virtuală a miniștrilor de externe ai țărilor Parteneriatului Estic, desfășurată la inițiativa comisarului european pentru vecinătate și extindere, Oliver Varhelyi, la care „a fost convenit procesul de pregătire pentru summit-ul PaE” în martie 2021.

„Suntem interesaţi de dialog în probleme de securitate, acces la spațiul comun de plată în euro, de încheierea unui acord de roaming între țările PaE și, ulterior, UE, liberalizarea transportului rutier, cooperarea transfrontalieră, inclusiv în situații de urgență”, a spus diplomatul.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2020.07.04 12:08 Efim
    Puteti sa scrieti macar doua cuvinte despre harizma care are acest ministru!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.