Politică

PREMIERUL ION CHICU A ÎNDEMNAT OPOZIŢIA SĂ NU BLOCHEZE ACTIVITATEA PARLAMENTULUI ŞI SĂ DEA POSIBILITATE GUVERNULUI SĂ LUCREZE

06 iulie, 2020

Prim-ministrul Ion Chicu a îndemnat opoziţia să nu blocheze activitatea Parlamentului şi să dea posibilitate Guvernului să lucreze. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a declarat luni dimineaţa, la un briefing, după şedinţa săptămânală cu Preşedintele şi speakerul Parlamentului.

„Opoziția nu are motive să blocheze activitatea Parlamentului. Procedura de adoptare a legilor de către Guvern prin asumarea răspunderii în fața Parlamentului este absolut legală, opoziția nu are niciun motiv să împiedice Guvernul să prezinte legile adoptate și să lucreze în continuare”, a subliniat Chicu.

El a criticat din nou acțiunile opoziției, menţionând că îi are în vedere pe „Maia Sandu și partenerul ei, Andrian Candu”.

Prim-ministrul și-a exprimat speranța că şedinţa Parlamentului, programată pentru luni, la ora 14:00, va avea loc.

„Sper că acești politicieni se vor gândi la țară și vor permite Guvernului să lucreze. Dacă şedinţa iarăşi nu va avea loc, vom discuta ce să facem în continuare. În orice caz, este evident că acest Parlament s-a discreditat în ochii societății și trebuie luată o decizie cu privire la dizolvarea acestuia, folosind orice cale legală pentru acest lucru”, a spus premierul.

El a amintit că legile adoptate de Guvern prin angajarea răspunderii prevăd introducerea unor modificări la legea bugetului. Acestea vizează majorarea salariilor pentru medici și alte categorii de angajaţi bugetari, acordarea de ajutor material pentru pensionari și o serie de alte prestații sociale. Modificările la buget includ, de asemenea, primirea de asistență din partea Uniunii Europene în valoare de 100 mil. de euro.

„Dacă modificările la buget nu vor fi adoptate, nu vom putea primi acest ajutor. Exact la fel, Maia Sandu a blocat anterior primirea creditului rusesc. Acest lucru arată că lor nu le pasă de unde vine ajutorul – din Est sau din Vest, de la Uniunea Europeană. Ei vor ca în țară să fie rău”, a subliniat Chicu.

Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a declarat anterior că fracțiunea partidului său este gata să voteze adoptarea legilor propuse de Guvern, cu condiția ca Guvernul să-şi anuleze decizia de asumare a răspunderii în fața Parlamentului și să prezinte legile în procedură parlamentară obișnuită.

Guvernul refuză să-și schimbe decizia, invocând faptul că în Parlament nu există majoritate. Ședințele parlamentare programate pentru joi și vineri nu au mai avut loc din lipsă de cvorum.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.