Politică

PREŞEDINTELE IGOR DODON CONSIDERĂ CĂ ESTE POSIBILĂ CREAREA UNEI COALIŢII LARGI, CARE SĂ CONDUCĂ ŢARA PÂNĂ LA ALEGERILE PARLAMENTARE

10 iulie, 2020

Preşedintele Igor Dodon consideră că ar trebui creată o coaliţie largă, care să conducă ţara până la alegerile parlamentare anticipate. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a declarat vineri, în cadrul emisiunii săptămânale „Preşedintele răspunde”.

„Este evident pentru toţi că este nevoie de alegeri anticipate, iar majoritatea cetățenilor țării sunt deja înclinați spre această opinie. Dar, potrivit ultimei hotărâri a Curții Constituționale, alegerile parlamentare nu pot fi desfăşurate anul acesta. Aceasta înseamnă că actualul Parlament se va menţine încă 7-9 luni, până în februarie-martie anul viitor. Și trebuie să decidem cine și cum va guverna țara în această perioadă, cum să obținem legal dizolvarea Parlamentului și numirea datei alegerilor”, a spus Dodon.

El a amintit că, în situația actuală, demisia Guvernului este aproape singura posibilitate de a provoca alegeri anticipate.

„Guvernul nu va demisiona, așa cum și-ar dori opoziția. Dacă vor aşa de mult, să încerce. Vreau să văd cum Maia Sandu va semna și va vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului împreună cu deputații oligarhului Plahotniuc și cu hoții miliardului de la Ilan Șor. O asemenea votare va însemna moartea politică a partidelor de dreapta. Să încerce, nouă chiar ne va conveni”, a spus Președintele.

El a subliniat că o decizie rezonabilă ar fi crearea unei coaliții largi a partidelor, care să asigure desfăşurarea alegerilor prezidențiale și guvernarea ţării până la alegerile parlamentare.

„Dialogul este posibil, suntem deschiși pentru dialog cu opoziția. Putem să ne înţelegem să creăm o coaliție largă – cu Partidul Socialiștilor, Partidul Democrat, Partidul Acţiune şi Solidaritate al Maiei Sandu și cu Platforma DA a lui Andrei Năstase. Doar cu aceste partide, fără transfugi și grupuri oligarhice. Ne înţelegem, creăm un guvern de coaliție, eliminăm bandiţii și oligarhii, organizăm alegeri prezidențiale, iar apoi alegeri parlamentare anticipate. Acest lucru este posibil, dar mă tem că opoziția de dreapta nu este încă matură pentru o astfel de decizie”, a spus Dodon.

El a spus că, din câte cunoaşte, uni deputaţi PAS discută cu grupul „Pro Moldova” despre cum poate fi înlăturat Dodon din alegerile prezidențiale.

„Eu încă nu am decis să candidez la alegeri, iar lor le tremură deja pantalonii. Nu sunt sigur că Maia Sandu știe despre aceste negocieri care se desfășoară în spatele ei. Ea pledează pentru alegeri corecte, dar ei se joacă cu oligarhii. Mi-ar fi interesat să cunosc opinia SUA și a Uniunii Europene referitor la această chestiune”, a subliniat Dodon.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2020.07.10 13:20 Alex
    Da dl Dodon nu vre o coalitie fara PSRM?
  2. 2020.07.10 13:21 Svetlana
    Situatia este clara, fara PSRM nu poate exista in Moldova nici o coalitie, pina chind PAS nu prelua mai mult ca 50 de mandate.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.