Politică

OPINIA EXPERTULUI: LUKAŞENKO ȘI PUTIN SUNT EXEMPLU PENTRU IGOR DODON

17 septembrie, 2020

Președinții Belarusului și Rusiei – Alexandr Lukaşenko și Vladimir Putin – sunt un exemplu pentru Igor Dodon. Potrivit agenţiei de presă INFOTAG, această opinie a fost exprimată de expertul IDIS Viitorul, Ion Tăbîrţă, marți, în cadrul unei dezbateri privind situația din Belarus.

Potrivit acestuia, „pentru Dodon, președinții Lukaşenko și Putin sunt un model al modului în care ar trebui construită verticala puterii din țară”.

„Președintele Dodon s-a lăudat întotdeauna cu existența unor bune relații cu președintele Lukașenko”, a explicat expertul felicitările lui Igor Dodon adresate lui Alexandr Lukașenko cu ocazia realegerii sale.

Pe de altă parte, Tăbîrţă a remarcat „reacția la evenimentele din Belarus din partea partidelor pro-europene de opoziție”.

„Atât PAS, cât și platforma DA și-au exprimat sprijinul pentru opoziția din această țară, iar platforma DA chiar s-a adresat UE în acest sens, adresând un apel ambasadorului Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko. Această diferenţă de poziţii a demonstrat, de asemenea, şi diferenţa dintre autoritățile și opoziția din Republica Moldova. În același timp, PDM, partenerul PSRM în coaliția de guvernământ, a ocupat o poziție ceva mai neutră, având în vedere că MAEIE este condus de unul dintre reprezentanții Partidului Democrat (ministerul și-a declarat solidaritatea cu poporul din Belarus și și-a exprimat „îngrijorarea cu privire la violențele” care au început după anunțarea rezultatelor alegerilor prezidențiale din Belarus - „I.”), a spus politologul.

Fostul vicepremier, politologul Viktor Stepaniuc consideră că președintele a făcut ceea ce trebuie atunci când l-a felicitat pe Lukaşenko pentru victoria sa.

„Ceea ce se întâmplă în Belarus ţine exclusiv de afacerile sale interne. Și este păcat când partidele și organizațiile neguvernamentale din cea mai săracă țară din Europa vin cu declarații diferite. Moldovenii nu-i pot învăța nimic pe bieloruși. După 30 de ani de anarhie, timp în care s-au schimbat 26 de guverne, Republica Moldova vrea, cel mai probabil, să vadă un model de guvernare mai autoritar. Pentru majoritatea societății, Lukaşenko este un bun exemplu în ceea ce privește organizarea, combaterea corupției etc. Dar criza actuală a dezvăluit și deficiențele regimului său”, a spus politologul.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.