Politică

PREȘEDINTELE IGOR DODON A DAT ASIGURĂRI CĂ GUVERNUL NU VA DEMISIONA ÎNAINTE DE ALEGERILE PREZIDENȚIALE

17 septembrie, 2020

Președintele Igor Dodon a dat asigurări că guvernul nu va demisiona până la alegerile prezidențiale. Potrivit agenției de presă INFOTAG, el a spus aceasta miercuri seara la postul de televiziune Prime TV.

„Vreau să-i asigur pe toți cei care fac speculații despre demisia guvernului. Până la sfârșitul campaniei prezidențiale, guvernul Chicu nu va demisiona. Punct. Opoziția nu va demite guvernul până la sfârșitul campaniei – sunt sigur de asta. Prin urmare, pentru cel puțin pentru următoarele două luni, acest cabinet, care, după părerea mea, face față situației, va rămâne. Niciun alt cabinet nu s-ar fi putut descurca mai bine. Guvern va rămâne și își va îndeplini toate îndatoririle legale ”, a subliniat Dodon.

Potrivit acestuia, după alegerile prezidențiale „pot exista diferite scenarii”.

„Există diverse opțiuni, inclusiv de a dizolva parlamentului și a stabili o dată pentru alegerile anticipate. Încă mai cred că acest parlament nu este reprezentativ, nu reflectă opinia alegătorului exprimată în timpul alegerilor și trebuie dizolvat”, a spus președintele.

El a admis că situația din coaliția de guvernământ este dificilă, iar majoritatea în parlament este asigurată de voturile a trei deputați independenți.

Comentând declarațiile președintelui onorific al Partidului Democrat Dumitru Diacov, care a spus că „există persoane în PDM care sunt pentru ieșirea din coaliție”, Dodon a spus că „sunt și în PSRM din cei care nu sunt mulțumiți de alianța cu Partidul Democrat”.

„Avem și membri ai conducerii PSRM care cred că ar putea fi bine să reconsiderăm ceva, pentru că am format o coaliție cu Partidul Democrat atunci când PSRM avea 37 de mandate și PDM avea 23 de mandate. Aveam 60 de deputați și anumite puteri erau împărțite în guvern. Este clar că avem și din cei care spun că starea de lucruri trebuie revăzută. Dar eu am spus categoric că nu. Stabilitatea puterii ar trebui să reziste cel puțin până la sfârșitul alegerilor ”, a spus Dodon.

Răspunzând întrebărilor jurnalistului, el și-a exprimat nemulțumirea față de criticile ministrului educației Igor Șarov în adresa sa. Săptămâna trecută, Șarov a calificat drept „o insultă pentru profesori” vizitele sale prin școli fără a purta mască și fără a lua alte măsuri de precauție.

"Nu este adevărat. Președintele a intrat în școală purtând o mască, a scos-o, a spus câteva cuvinte și a pus din nou masca. Îi respect pe cei cu care vorbesc, așa că îmi scot masca, salut pe toată lumea, vorbesc un minut și apoi o pun la loc. Vom vorbi cu domnul Șarov și îi vom cere să se documenteze mai bine. Dacă acest lucru nu va fi posibil, vom lua alte decizii politice, astfel încât să învețe cum să o facă”, a spus președintele.

În același timp, el a subliniat că nu va solicita demisia ministrului, care reprezintă în guvern Partidul Democrat.

„Dacă aș vrea, el ar demisiona chiar mâine, dar suntem într-o coaliție care trebuie păstrată. Noi avem răbdare, totul la timpul său. Avem un acord de coaliție, care trebuie o respectat. Imaginați-vă că deputații PSRM se vor lua de fiecare ministru din PDM și îi vor atârna public etichete. Unde vom ajunge? Nimic bun nu va ieși din asta. Înțeleg că nu este ușor pentru ei pe plan intern, dar nu vrem să scufundăm țara în haos ”, a subliniat Dodon.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.