Politică

MISIUNEA OSCE / ODIHR VA URMĂRI TOATE ETAPELE ALEGERILOR PREZIDENȚIALE DIN MOLDOVA

24 septembrie, 2020

Miercuri, Biroul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (BIDDO) a inaugurat oficial misiunea de observare a alegerilor (MOA) pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie în Moldova, condusă de Corien Jonker.

Potrivit comunicatului de presă al Biroului, citat de agenția de presă INFOTAG, desfășurarea misiunii vine ca răspuns la invitația din partea autorităților naționale. Misiunea este formată din echipa de bază, care include 11 experți, cu sediul în Chișinău și 24 de observatori pe termen lung, care vor fi repartizați în toată țara, începând cu 30 septembrie. Suplimentar, BIDDO va solicita statelor participante să trimită 200 de observatori pe termen scurt, care vor ajunge cu câteva zile înainte de ziua alegerilor.

Misiunea va evalua alegerile prezidențiale în conformitate cu respectarea angajamentelor OSCE și a altor obligații și standarde internaționale pentru alegeri democratice, precum și a legislației naționale.

Observatorii vor monitoriza îndeaproape toate aspectele alegerilor, inclusiv posibilele evoluții post-electorale. Domeniile specifice pe care se va concentra misiunea includ implementarea cadrului legal modificat, înregistrarea candidaților, activitățile în cadrul campaniei, precum și soluționarea litigiilor electorale și acoperirea mediatică electorală. Aceștia vor evalua, de asemenea, punerea în aplicare a recomandărilor electorale anterioare ale BIDDO.

În cadrul observărilor misiunea va avea întâlniri cu reprezentanții autorităților de stat și ai partidelor politice, cu candidații, precum și cu reprezentanții societății civile, mass-media și ai comunității internaționale.

În ziua alegerilor misiunea BIDDO își va uni eforturile cu Delegația Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pentru a efectua observări cu referință la deschiderea secțiilor de votare, a procesului de votare, la numărarea buletinelor de vot și tabelarea rezultatelor.

În cadrul activității sale misiunea va publica un raport intermediar, iar a doua zi după alegeri va emite o declarație cu privire la constatările preliminare și concluziile sale. BIDDO va elabora un raport final cu privire la observarea alegerilor la aproximativ opt săptămâni după încheierea procesului electoral.

Amintim că MOA BIDDO și Misiunea OSCE în Republica Moldova funcționează separat și independent sub propriile mandate.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2020.09.24 11:22 Vica
    De la dinsii mult depilde...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.