Politică

PREȘEDINTELE MOLDOVEI ȘI-A DECLARAT ADERAREA LA PRINCIPIUL NEUTRALITĂȚII ȘI NEADERAREA LA SANCȚIUNILE ÎMPOTRIVA STATELOR PARTENERE

24 septembrie, 2020

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, și-a declarat aderarea la principiul neutralității și neaderarea la sancțiunile împotriva statelor partenere. Potrivit agenţiei de presă INFOTAG, el a spus acest lucru miercuri, în timpul dezbaterii generale în cadrul celei de-a 75-a Adunare Generală a ONU, care are loc în format online. Discursul a fost publicat miercuri seara pe site-ul web al Administrației Prezidențiale a Republicii Moldova.

În discursul său, Dodon a reamintit că „acum trei ani a anunţat o politică externă echilibrată, ca o condiție importantă pentru asigurarea dezvoltării durabile a Republicii Moldova”.

„Moldova este o țară mică, având un popor pașnic. Evident, nici vorbă să ne propunem să luptăm împotriva cuiva. Vrem să muncim pentru a ne moderniza rapid țara și a menține relații reciproc avantajoase cu întreaga comunitate internațională. Fiind un stat neutru, nu ne vom angaja în sprijinul unui stat contra altuia. Respectiv, nu admitem să ne alăturăm unor sancțiuni îndreptate împotriva partenerilor noștri. Reiterez faptul că, potrivit Constituției Republicii Moldova, noi suntem un stat neutru și, prin urmare, nu vom adera la niciun bloc politico-militar, nici în Vest și nici în Est”, a spus Dodon.

El și-a exprimat sprijinul pentru apelul secretarului general al ONU pentru încetarea focului la nivel mondial.

Totodată, Republica Moldova exprimă profundă îngrijorare în raport cu amploarea cursei înarmărilor prin acumularea excesivă a armelor convenționale și a programelor de modernizare a armelor nucleare. Regretăm incertitudinea persistentă în situația cu privire la acordurile existente de dezarmare și control al armamentului strategic. Pe fundalul apariției și escaladării unui număr tot mai mare de conflicte armate, se atestă o creștere la nivel global a cheltuielilor militare și a comerțului cu arme. În acest sens, climatul internațional, marcat de utilizarea și amenințarea cu utilizarea forței, accentuează insecuritatea mediului internațional.

„Într-o criză globală, conflictele armate agravează situația și sporesc efectul distructiv al cursei înarmărilor. Totodată, Republica Moldova exprimă profundă îngrijorare în raport cu amploarea cursei înarmărilor prin acumularea excesivă a armelor convenționale și a programelor de modernizare a armelor nucleare. În ultimii ani, Republica Moldova și-a extins contribuția la procesul de menținere a păcii, asigurând pe deplin suplinirea pozițiilor alocate țării noastre în misiunile internaționale de pacificatori, cu respectarea strictă a criteriului de gen și în spiritul rezoluției Consiliului de Securitate privind Femeia, Pacea și Securitatea", a spus președintele.

El a afirmat că, în ultimii ani, „politica externă a Moldovei a fost îndreptată spre păstrarea relațiilor de prietenie și a parteneriatelor internaționale, în mod special cu vecinii noștri direcți ‒ România și Ucraina”.

„Politica externă echilibrată are o importanță crucială pentru asigurarea unei dezvoltări durabile a Republicii Moldova, protejând-o de fluctuațiile geopolitice contemporane”, a spus Dodon.

El a numit Uniunea Europeană și Federația Rusă „parteneri strategici”.

„La Vest, relațiile politice și cooperarea noastră cu UE sunt ghidate de Acordul de asociere semnat în 2014 în privința consolidării statului de drept, instituțiilor democratice, respectării drepturilor omului. În mod firesc, Uniunea Europeană este pentru Republica Moldova un partener strategic în toate domeniile vieții statului și a societății moldovenești”, a spus președintele.

În același timp, el a reamintit că în 2018 a semnat un Memorandum de cooperare cu Uniunea Economică Eurasiatică, în urma căruia Moldova a primit statutul de observator în această organizație.

„Acest lucru ne permite să urmărim îndeaproape evoluția și perspectivele acestei promițătoare organizatii regionale. În ultimii ani, am reușit să restabilim parteneriatul strategic cu Federația Rusă. Astfel, una dintre prioritățile noastre rezidă în dezvoltarea bunelor relații de colaborare politică și economică cu partenerii în cadrul zonelor de liber schimb ale Uniunii Europene și ale Comunității Statelor Independente”, a subliniat Dodon.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.